“Οδηγίες” προς εγκύους για τις ημέρες των γιορτών




Χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν οι κυρίες που κυοφορούν, τις γιορτινές ημέρες, δίνει μέσα από την εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου ο Γιώργος Φαρμακίδης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, διευθυντής του ΣΤ’ Μαιευτικού- Γυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

Ο κ. Φαρμακίδης εξηγεί ότι ένα ποτηράκι κρασί και ο ήπιος χορός δεν απαγορεύονται σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο όπως επισημαίνει, πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι με πολύ καπνό, η κούραση, η υπερφαγία και τα ψηλά τακούνια. Ο κ. Φαρμακίδης, αναφέρει ακόμη, ότι τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται από τη 12 έως την 33η εβδομάδα της κύησης, ωστόσο αν η πτήση είναι μικρής διάρκειας μπορεί να γίνει και στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Όχι κούραση

Όταν πηγαίνει για ψώνια, ή όταν κάνει δουλειές στο σπίτι, σε περίπτωση που έχει πονάκια στην κοιλιά, ή όταν έχει συσπάσεις να σταματάει και να ξεκουράζεται, μας λέει ο κ. Φαρμακίδης.« Μπορεί να κάνει πολλές δουλειές καθιστή, δεν χρειάζεται να είναι όρθια, ώστε να την πονέσουν τα πόδια ή η μέση. Εκείνο που μπορεί επίσης να κάνει είναι κάθε τόσο να ξεκουράζεται, να ξαπλώνει στα αριστερά της για δέκα δεκαπέντε λεπτά. Εκείνο το οποίο δεν θέλουμε είναι να καθαρίσει όλο το σπίτι, να κάνει δέκα ώρες ψώνια η να κάνει ρεβεγιόν και να ετοιμάσει η ίδια τα πάντα. Αυτά δεν τα θέλουμε. Είναι καιρός να είναι εκείνη η πριγκίπισσα και όλοι οι άλλοι να κάνουν τις δουλειές στις γιορτές και εκείνη να το απολαμβάνει».

Μακριά από καπνούς και μικρόβια

Οι πολύ κλειστοί χώροι δεν που είναι πολύς κόσμος και καπνίζει, δεν ενδείκνυνται για μία έγκυο, γιατί το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο με το ενεργητικό κάπνισμα, επισημαίνει ο κ. Φαραμακίδης.« Εάν είναι σε κάποιο σπίτι καλό είναι οι συνδαιτυμόνες να σεβαστούν την έγκυο γυναίκα και να μην καπνίζουν. Αν κάποιος είναι κρυωμένος να μείνει μακριά της και φυσικά να μην τη χαιρετίσει, να μην τη φιλήσει. Εάν δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει αυτά καλύτερα να καθίσει σπίτι της για να γιορτάσει οικογενειακά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΝΑΙ στο χορό ΟΧΙ στο ξεσάλωμα

Ο χορός βεβαίως επιτρέπεται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, ωστόσο ο χορός ο σιγανός, όχι η σούστα εξηγεί χαριτολογώντας ο κύριος Φαρμακίδης κι εφιστά την προσοχή για τις αρθρώσεις« Οι αρθρώσεις επειδή είναι πολύ ευλύγιστες και μπορεί να γίνει κάποιο στραμπούληγμα, θα πρέπει να μην φοράει τακούνια μία έγκυος και γενικότερα στην εγκυμοσύνη προτιμώνται τα χαμηλά παπούτσια».

Μύθος ότι τα αναψυκτικά βλάπτουν το μωρό

Το αλκοόλ φυσικά και μπορεί να βλάψει το μωρό αν η μητέρα πιει πάρα πολύ. Ωστόσο ένα ποτηράκι κρασί είναι ακίνδυνο λέει ο κύριος Φαρμακίδης.«Όσον αφορά το φαγητό δεν πρέπει να φάει πολύ για να μη βαρυστομαχιάσει, να μην φάει καυτερά, πιπεράτα ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα και επίσης να φάει πολύ καλά πλυμένα τα λαχανικά και τις σαλάτες. Αν είναι διαβητική η έχει ζάχαρο να προσπαθήσει να μην φάει πολλά γλυκά. Αυτό που κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι τα αναψυκτικά δημιουργούν πρόβλημα στο μωρό λόγω του ανθρακικού είναι μύθος. Βεβαίως η κόκα κόλα έχει κάποια συστατικά που είναι βλαβερά, ωστόσο πάντα παίζει ρόλο και η ποσότητα που καταναλώνονται τα αναψυκτικά».

Τα υπερατλαντικά ταξίδια απαγορεύονται από τη 12-33η εβδομάδα της κύησης

Τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται από τη 12 έως την 33η εβδομάδα της κύησης τονίζει ο κύριος Φαρμακίδης, επισημαίνει ωστόσο ότι αν η πτήση είναι μικρής διάρκειας μπορεί να γίνει και στην αρχή της εγκυμοσύνης. «Αν η έγκυος ταξιδεύει αεροπορικώς και το ταξίδι είναι πάνω από μια, μιάμιση ώρα να σηκώνεται στο διάδρομο να κάνει καμιά βόλτα ή τις ασκήσεις που κάνουμε , για να μην πάθει καμία θρόμβωση η πρηστούν τα πόδια της. Το ίδιο πρέπει να κάνει αν ταξιδεύει και με αυτοκίνητο, κάθε μία μιάμιση ώρα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: