Ο Τσίπρας και ο Αβραμόπουλος στα πρόσωπα του 2015 που «απογοήτευσαν»




Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκαταλέγονται στα πρόσωπα εκείνα που -κατά τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt απογοήτευσαν περισσότερο και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες το 2015.

Η γερμανική εφημερίδα, στον ετήσιο απολογισμό της παρουσιάζει τα πρόσωπα που πέτυχαν αλλά και αυτά που απογοήτευσαν και για ακόμη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής του γερμανικού Τύπου.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Γερμανών το 2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αντιθέτως στους επιτυχημένους συγκαταλέγεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, η Handelsblatt γράφει: «Η απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα πουθενά αλλού δεν είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, την εκδίωξη της τρόικας, την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ. Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική. Η οικονομία είναι σε καθοδική πορεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παρακαλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους για νέα δάνεια και να αποδεχθεί νέες περικοπές, ώστε να αποτρέψει την απειλούμενη χρεοκοπία. Οι συντάξεις μειώνονται περαιτέρω, το άχθος του χρέους γίνεται όλο και βαρύτερο».

Από την κριτική των Γερμανών δημοσιογράφων δεν ξεφεύγει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον οποίο καταλογίζει καταλογίζει «ελάχιστο τελικό αποτέλεσμα» παρά τα «μεγάλα σχέδια», όπως υποστηρίζει.

Παρά επίσης τα θετικά σχόλια  για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ασκεί κριτική ότι  «στην αρχή επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον όχι εντελώς αξιόπιστο πρωθυπουργό Τσίπρα», αλλά προσθέτει  ότι  αργότερα «άρχισε να υιοθετεί πιο σκληρή στάση» που έφερε αποτέλεσμα, που το χαρακτηρίζει «νίκη» για τον Γιούνκερ:  «Ο Τσίπρας υποχώρησε, αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών και η Ελλάδα μπόρεσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ εξαρτάται πλέον περισσότερο η ίδια από τον Αλέξη Τσίπρα,  απ’ ό,τι προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας από αυτήν.

Σύμφωνα με την www.dw.com, στον αντίποδα η Handelsblatt βλέπει ως πλέον ανερχόμενο πολιτικό τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Mακρόν, ο οποίος, όπως επισημαίνει «μέσα σε μόλις 18 μήνες, απολυθείς προεδρικός σύμβουλος σε αστέρα της γαλλικής κυβέρνησης» και υλοποιεί «μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ καιρού».

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται ο νέος επικεφαλής της Google Σουντάρ Πιχάλ, ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή Μαουρίτσιο Μάκρι, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για τον οποίο λέγονται τα εξής: «Όταν (…) στα τέλη του 2014 ανέλαβε το αξίωμά του, έδωσε μία υπόσχεση: ότι, υπό την ηγεσία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή διοικητική αρχή. Ότι θα μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο εξουσίας και θα διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσον με τους ευρωπαίους ηγέτες. Κάνοντας τον απολογισμό, έναν χρόνο μετά, πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι οι υποσχέσεις αυτές έχουν εκπληρωθεί».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική κρίση. «Στην αρχή επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον όχι εντελώς αξιόπιστο πρωθυπουργό Τσίπρα», εκτιμά η Handelsblatt, «αλλά αργότερα άρχισε να υιοθετεί πιο σκληρή στάση. Αυτό έφερε αποτέλεσμα. Ο Τσιπρας υποχώρησε, αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών και η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μία νίκη για τον Γιούνκερ». Στην προσφυγική κρίση που ακολούθησε ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν είναι ακόμα πιο σημαντικός, καθώς επιδιώκει, από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ένα ενιαίο δίκαιο περί ασύλου στην ΕΕ. Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας: «Ουδείς ανέμενε ότι ο Γιούνκερ κάποτε θα γινόταν ο πιο στενός σύμμαχος της Μέρκελ στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα η καγκελάριος δεν ήθελε καν να δει τον ʻδύσκολοʼ Λουξεμβούργιο στην ηγεσία της Κομισιόν».

www.handelsblatt.com, www.dw.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: