Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν




Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει σύντομα, ίσως και αυτή την εβδομάδα, την πώληση δύο φρεγατών με κατευθυνόμενα βλήματα στην Ταϊβάν, είπαν πηγές του αμερικανικού κογκρέσου, παρά την αντίθεση της Κίνας στη συμφωνία.

“Περιμένουμε μια ανακοίνωση ακόμα και αυτή την εβδομάδα,” είπε ένας βοηθός των ρεπουμπλικανών στο κογκρέσο, ενώ άλλος είπε ότι η ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμενόταν “άμεσα”.

Θα είναι η πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουλήσει εξοπλισμό στην Ταϊβάν, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει καθυστερήσει τέτοιου είδους συμφωνία σε σχεδόν σαράντα χρόνια. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της ψήφισης από το κογκρέσσο ενός νόμου (Νόμος Ναυτικής Μεταφοράς) τον Δεκέμβριο του 2014, που επιτρέπει την πώληση μέχρι και τεσσάρων φρεγατών Perry στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει πει ότι περιμένει να πληρώσει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (176 εκ. δολάρια) για τα δύο πλοία και ότι θα αναθεωρήσει τις ανάγκες της πριν πάρει απόφαση για τις άλλες δύο φρεγάτες.

Σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του κογκρέσου, η διαδικασία πώλησης καθυστέρησε λόγω της επιθυμίας της κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερή εργαζόμενη σχέση με την Κίνα, σημαντικό οικονομικό συνεργάτη των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε ομόφωνα τον Νόμο της Ναυτικής Υποστήριξης της Ταϊβάν, που ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υποβάλλει στο κογκρέσο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των πλοίων. Μέλη και των δύο κομμάτων, Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού, έχουν καλέσει για περισσότερες πωλήσεις στην Ταϊβάν, παρά την πολιτική ευαισθησία της Κίνας στο θέμα.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε την Παρασκευή ότι η Κίνα “εκδηλώνει τη σθεναρή αντίθεσή της σε όλες τις πωλήσεις εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν”. Πρόσθεσε δε, “Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να πουλά εξοπλισμό στην Ταϊβάν για να αποφύγει να ζημιώσει τις σχέσεις Κίνα-ΗΠΑ και να αποφύγει να αναστατώσει την ειρηνική ανάπτυξη σχέσεων ” μεταξύ των δύο ασιατικών κρατών.

Το Πεκίνο είχε εκφράσει το θυμό του κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου πέρσι, αλλά οι πωλήσεις εξοπλισμών στην Ταϊβάν δεν έχουν προς το παρόν δημιουργήσει μακροχρόνια ζημιά στις σχέσεις της Κίνας με την Ουάσιγκτον ή την Ταϊπέι.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: