Ο Ακιντζί τα θέλει όλα και στην κινητή τηλεφωνία




Ενώπιον νομικού κωλύματος βρίσκεται το θέμα της ενοποίησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, με το ζήτημα να παραπέμπεται πλέον στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προς επίλυση.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, με το ζήτημα να τίθεται πλέον ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τα περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ενοποίησης του δικτύου συμπεριλαμβανόταν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν ανακοινώσει οι δύο ηγέτες κατά την επανέναρξη των συνομιλιών, τον περασμένο Μάιο.

Όσον αφορά το νομικό κώλυμα, πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό προκύπτει λόγω εναρμονιστικής με την ΕΕ νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απαγορεύει τη συνεργασία με μη εποπτευόμενους φορείς, όπως είναι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα δεν εποπτεύονται από κάποια αναγνωρισμένη αρχή, όπως είναι το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «δεν είναι πλέον θέμα της Τεχνικής Επιτροπής», καθώς πρόκειται για νομοθετικό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει κάποιού άλλου είδους λύση, ενώ κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για το ζήτημα.

Εναλλακτικά, η ε/κ πλευρά είχε εισηγηθεί τη χρήση κάρτας sim στα κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πάροχο, μια τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται από μια εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές.

Η τ/κ πλευρά απορρίπτει την πρακτική αυτή, καθώς λέει πως δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΚΥΠΕ – Αντώνης ΓκιλδάκηςΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: