Μισθοφόρους,κατά των σιιτών, στέλνουν στην Υεμένη τα Εμιράτα




Κολομβιανούς μισθοφόρους στρατολογούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Οι μισθοφόροι θα χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Κολομβιανοί που θα σταλούν στην Υεμένη προέρχονται από μια «ταξιαρχία» 1.800 ανδρών, πρώην στρατιωτών στρατών χωρών της Λατινικής Αμερικής, που εκπαιδεύονται κάπου στην έρημο των ΗΑΕ.

Oι 400 Κολομβιανοί έχουν αναπτυχθεί στην Υεμένη, από τον περασμένο μήνα, ενώ αναμένεται και οι υπόλοιποι άνδρες της «ταξιαρχίας» να σταλούν στην Υεμένη όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα όπλα που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΑΕ.

Αξιωματούχοι των Εμιράτων προτιμούν να στρατολογούν Κολομβιανούς διότι θεωρούν πως αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις, καθώς μάχονται εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών της οργάνωσης FARC.
Πέραν των Κολομβιανών τα ΗΑΕ έχουν στρατολογήσει και εκατοντάδες Σουδανούς που μάχονται στην Υεμένη, αμειβόμενοι από τα Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία έχει συγκροτήσει έναν συνασπισμό σουνιτικών κρατών του Κόλπου που μάχεται στην Υεμένη κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών Χούτι, από τις 26 Μαρτίου.

«Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της μισθοφορικής δύναμης που τα ΗΑΕ, κρυφά, δημιουργούν στην έρημο εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται ή ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα», αναφέρουν οι ΝΥΤ.
«Το πρόγραμμα το διαχειριζόταν ο Έρικ Πρινς, ιδρυτή της Blackwater Worldwide. Ωστόσο οι πηγές αναφέρουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο ρόλος του έχει τερματισθεί και τώρα την εκτέλεση του προγράμματος συνεχίζει ο στρατός των ΗΑΕ», αναφέρει γη ΝΥΤ.

«Η άφιξη στην Υεμένη 450 Λατινοαμερικανών μισθοφόρων, μεταξύ των οποίων άνδρες από το Σαλβαδόρ, τον Παναμά και τη Χιλή, επιτείνει ακόμα περισσότερο το υπάρχων χάος στη χώρα αυτή», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Οι περισσότεροι πάντως από τους άνδρες αυτούς είναι Κολομβιανοί. «Οι μισθοφόροι αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για πλούσιες χώρες που θέλουν να πολεμήσουν χωρίς απώλειες υπηκόων τους. Η βιομηχανία μισθοφόρων έχει πλέον επεκταθεί σε όλο τον κόσμο», αναφέρει Αμερικανός αναλυτής και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ, κατά κάποιο τρόπο, νομιμοποίησαν το φαινόμενο, δίνοντας συμβόλαια σε εταιρείες μισθοφόρων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Οι Λατινοαμερικάνοι μισθοφόροι είναι σημάδι για τα όσα έρχονται», καταλήγει.

Τα ΗΑΕ τηρούν άκρα μυστικότητα για το όλο θέμα και επισήμως αρνούνται οτιδήποτε σχετικό και φυσικά την ανάπτυξη των μισθοφόρων στην Υεμένη.

«Οι Λατινοαμερικανοί στα ΗΑΕ στρατολογήθηκαν αρχικά για να αναλάβουν αποστολές εσωτερικής ασφάλειας, να φρουρούν τους αγωγούς πετρελαίου, να καταστέλλουν διαδηλώσεις των ξένων εργατών που εργάζονται εκεί», αναφέρει η ΝΥΤ, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές.

Αρκετοί Αμερικανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των εκπαιδευτών που εκπαιδεύουν τους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους στο στρατόπεδο Ζαϊέντ. Οι μισθοφόροι λαμβάνουν 2-3.000 δολάρια το μήνα, ποσό πολύ μεγάλο σε σχέση με τα 400 περίπου δολάρια το μήνα που ελάμβαναν στις πατρίδες τους. Οι άνδρες που αναπτύχθηκαν στην Υεμένη θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 δολάρια την εβδομάδα.

«Εκατοντάδες Κολομβιανοί έχουν εκπαιδευτεί στα ΗΑΕ από την έναρξη του προγράμματος, το 2010 και εφεξής. Είναι τόσοι πολλοί που η κυβέρνηση της Κολομβίας προσπάθησε, κάποια στιγμή, να έρθει σε συμφωνία με τα ΗΑΕ για να περιοριστεί η ροή των μισθοφόρων προς τον Περσικό. Ωστόσο συμφωνία δεν επετεύχθη», καταλήγει η εφημερίδα.

https://militarywritersassociation.wordpress.com/2015/11/30/uae-sends-over-400-colombian-mercenaries-to-fight-houthis-in-yemen/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: