Εντολή Ομπάμα: Με την ουρά στα σκέλια ο Ερντογάν αποσύρει τον στρατό του από το Ιράκ




Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, την επομένη μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης απαίτησε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε με έντονο τρόπο την απαίτηση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ κατηγορώντας την Τουρκία ότι είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης. Χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση παράνομη ενέργεια. ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΕΑΝ Ο κ. ΟΜΠΑΜΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς (…) η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους τα οποία σταθμεύουν στην επαρχία της Μοσούλης», στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Ομπάμα επέμεινε απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Ιράκ είχε απαιτήσει την Τρίτη την «πλήρη αποχώρηση» των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας.

Πάντως ο Ομπάμα χαιρέτισε μολαταύτα «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία είχε αναπτύξει στο Ιράκ στις αρχές Δεκεμβρίου μια δύναμη 150-300 ανδρών, καθώς και περίπου 2ο τεθωρακισμένα οχήματα, στο στρατόπεδο Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ. Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η δύναμη αυτή αποσύρθηκε εν μέρει.

Η Άγκυρα είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο απλά για μια δύναμη με μόνο σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τούρκων εκπαιδευτών και συμβούλων στους οποίους ανατέθηκε να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει τη Μοσούλη. Η Βαγδάτη θεώρησε την κίνηση αυτή παράνομη παρείσφρηση των τουρκικών δυνάμεων στην επικράτειά της.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι υπήρξε «έλλειψη επικοινωνίας» με τη Βαγδάτη για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να συντονίζεται με την ιρακινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της συμβολή σε αυτή τη χώρα στον αγώνα εναντίον του Ντάες», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Πληροφορίες επίσης από: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Άγκυρα, Turkey

http://mignatiou.com/2015/12/i-kontra-ompama-erntogan-gia-to-irak-na-aposiris-ta-stratevmata-sou/

http://mignatiou.com/2015/12/o-ompama-zitise-epagripnisi-apo-tous-polites-ke-apo-ton-erntogan-na-figi-apo-irak/

http://mignatiou.com/2015/12/readout-of-the-presidents-call-with-president-recep-tayyip-erdogan-of-turkey/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: