Λαβρόφ: Το Σ.Α του ΟΗΕ θα έχει κύριο λόγο για ασφάλεια, όχι η Τουρκία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κύριο λόγο στην ασφάλεια της Κύπρου θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει η Μόσχα διά του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ καλός γνώστης του Κυπριακού, το οποίο διαχειρίζεται από την περίοδο κατά την οποία ήταν διπλωμάτης, επισήμανε κατά τις επαφές του, πως δεν μπορεί να επιβληθεί λύση στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο αυτό που έγινε το 2004. Είναι σαφές από τις συζητήσεις που είχε με την κυπριακή πλευρά ο Ρώσος αξιωματούχος πως η Μόσχα δεν ευνοεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί μετά από συμφωνία στο Κυπριακό.

Κατά τις συζητήσεις, η ρωσική πλευρά ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τη στάση της στο ουκρανικό και για την αντίδραση της στην κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ ότι εντός του μήνα θα επισκεφθεί την Ουκρανία και ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η χώρα του ευνοεί κάτι τέτοιο. Στις συνομιλίες στο προεδρικό τέθηκαν και οικονομικά ζητήματα, θέματα εξαγωγών ενώ θα οργανωθεί κάθοδος τουριστών στην Κύπρο.

Για το Κυπριακό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θέλησε να στείλει και δημόσια κάποια μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ο κ. Λαβρόφ «φωτογράφισε» κάποιους που πιέζουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παρά τις διαφορές που υπάρχουν, θέτοντας μάλιστα και άτυπα χρονοδιαγράμματα.

  • Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα βάση και ότι αυτή η βάση είναι συμφωνημένη και από τις δύο κοινότητες. Μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία, είπε, το ΣΑ του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο.
  • Απέρριψε την προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική για τις προσπάθειες επίλυσής του. Είπε πως η επιδιαιτησία δεν είναι παραγωγική.
  • Επανέλαβε πως η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο κοινότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε και το θέμα που προέκυψε με τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ρωτήθηκε από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο δεν άκουσε τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και των δύο κοινοτήτων και ότι ειδικά στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες. Για το θέμα που προέκυψε είπε πως «δυστυχώς δεν έγινε η διευθέτηση αλλά είπε ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης». Ξεκαθάρισε πως «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με εκπροσώπους της τ/κ πλευράς, είπε, αλλά μόνο στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει όχι μόνο για την έγκριση μιας πιθανής λύσης στο Κυπριακό αλλά κυρίως για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την εφαρμογή της λύσης.

Είπε ακόμη πως στις συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, που έγιναν νωρίτερα, οι δύο χώρες επανέλαβαν τις άριστες σχέσεις τους και συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία όπως στο εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου ανέφερε ότι συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν είναι επωφελής για καμία από τις δύο πλευρές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: