Λαβρόφ: “Η προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν είναι παραγωγική”




Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική για τις προσπάθειες επίλυσής του, τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση που τήρησε η Λευκωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση των προσπαθειών για επίλυση του Συριακού.

Κατά τη συνάντηση, Κασουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν το Κυπριακό, την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, την κρίση στη Συρία και το θέμα της Ουκρανίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Λαβρόφ ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Μόσχα για τη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσία.

Επίσης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει κυρίως στην περίπτωση που υπάρξει λύση του Κυπριακού, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή της λύσης.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ανησυχία της κυπριακής πλευράς για την αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πολιτική σύγκλιση για το θέμα της Συρίας.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.

Την ετοιμότητα της Κύπρου να παρέχει βοήθεια σε όλες τις προσπάθειες που στόχο έχουν την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή και την ασφάλεια των χωριών και των πολιτών των δύο χωρών, εξέφρασε, με την σειρά του, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία, είπε ότι «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια εθιμοτυπική επίσκεψη».

Ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, «μια επίσκεψη ουσίας και η καλύτερη ένδειξη και το φυσικό αποτέλεσμα 55 χρόνων στενών σχέσεων και διευρυμένης συνεργασίας σε όλους τους τομείς, που οικοδομήθηκε στην στέρεα βάση των ισχυρών ιστορικών δεσμών, καθώς μια ιδιαίτερη φιλία μεταξύ των εθνών μας χρονολογείται εδώ και αιώνες».

Υπενθύμισε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκωσία γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία σημαντικές εξελίξεις διαδραματίζονται στην Κύπρο, την περιοχή και αλλού.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που «η Ρωσία μας διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την διαδικασία (διαπραγματεύσεων) στη βάση της παραδοσιακής θέσης αρχών της».

«Ο σημερινός εορτασμός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να εκφράσω την βαθιά εκτίμηση της Κυβέρνησης και των Κύπριων πολιτών για την αλληλεγγύη και την πολύτιμη ρωσική βοήθεια διαχρονικά», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι μια λύση «θα είχε επίσης θετικό συμβολισμό για την ταραχώδη περιοχή μας».

Γινόμαστε μάρτυρες, σημείωσε, «δραματικών στιγμών στη γειτονιά μας και συμφωνούμε με τη Ρωσία για την ανάγκη να συντονιστούμε και να ενώσουμε δυνάμεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία».

Επανέλαβε τα συλλυπητήρια της Κύπρου «για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στη χερσόνησο του Σινά και το συγκλονισμό μας για την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, γεγονός που υπήρξε σοβαρό χτύπημα στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους».

Η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, «υπήρξε ανέκαθεν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, χωρίς κρυφή ατζέντα και με την ειλικρινή ευχή της επίτευξης συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας».

Εξέφρασε, παράλληλα, «την ετοιμότητα μας να παρέχουμε τη βοήθεια μας σε όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή και της ασφάλειας των χωρών μας και των πολιτών μας».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «και οι δύο κυβερνήσεις επανέλαβαν σήμερα τη βούλησή τους για περαιτέρω διεύρυνση του ήδη ευρέως θεσμικού πλαισίου συνεργασίας και να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης».

Η συνεργασία σε επιχειρηματικό, επενδυτικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο θα υποστηριχθεί και θα προωθηθεί με συστηματικό τρόπο, διαβεβαίωσε.

Ο Ρώσος υπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής κ. Ομήρου στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, είπε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αρχές του γίνονται σεβαστές και μετατρέπονται σε πράξεις.

Ο κ. Λαβρόφ έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον στο γραφείο του, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση της Κύπρου για την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίοι όπως είπε, εκτείνονται πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του 1960 και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική πλευρά «αληθινό φίλο».

«Δεν ξεχνούμε τους φίλους μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ μίλησε για τη συνεπή στάση που κράτησε η Ρωσία κατά τα γεγονότα του 1963-64, όταν άλλες χώρες αρνούνταν να παράσχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκωσία.

Σημείωσε παράλληλα τη συνεχή στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο κρατών, τα οποία γιόρτασαν πρόσφατα την 55η επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων, όπως είπε, όμως, οι σχέσεις των δύο πλευρών εκτείνονται στην ιστορία και αριθμούν αιώνες.

Εκφράζοντας στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη συναίνεση των δύο κοινοτήτων και να ανταποκρίνονται στις αρχές του ΟΗΕ.

Είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις πρόσφατες προσπάθειες εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων «με ενδιαφέρον και συμπάθεια», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές του γίνονται σεβαστές και «μεταφράζονται σε πρακτικές διευθετήσεις».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε παράλληλα τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σημαντική υποστήριξη στις διακυβερνητικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική διάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ σημαντική, συμπληρώνοντας μια ολοκληρωμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει επίσης διακυβερνητικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.

Αθηνά Αρσαλίδου, Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: