Κοροϊδεύουν κι από πάνω οι “εμίρηδες”. Θέλουν πολιτική λύση στην Συρία




Αφού πρώτα συνέβαλαν στο να “καεί” η Συρία, οι σουλτανοεμίρηδες του Κόλπου εξέφρασαν την στήριξή τους σε μια “πολιτική διευθέτηση” στη Συρία στο πλαίσιο μιας διεθνούς διπλωματικής διαδικασίας που άρχισε στη Βιένη, στο τέλος της ετήσιας συνόδου τους στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Οι ηγέτες των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) “υποστηρίζουν μια πολιτική διευθέτηση που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Συρίας, σύμφωνα με τις αρχές της διάσκεψης της Γενεύης-1 το 2012, ανακοίνωσε ο γενικός του γραμματέας Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

Η συλλογική υποστήριξη του CCG (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν) εκφράστηκε την ώρα που οι οργανώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής αντιπολίτευσης στη Συρία συναντώνταν, επίσης στο Ριάντ, για να συζητήσουν για τη συμμετοχή τους σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού.

Η σύνοδος του CCG “χαιρετίζει τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Βιένης” που αναβίωσαν μια διεθνή διαδικασία για τη Συρία με τη συμμετοχή 17 χωρών, μεταξύ τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Οι παράγοντες της Βιένης όρισαν χρονοδιάγραμμα που προβλέπει μια συνάντηση από 1ης Ιανουαρίου μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, για εκεχειρία, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες και τη διοργάνωση εκλογών σε 18 μήνες.

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου καταδίκασαν τις “εχθρικές, ρατσιστικές” δηλώσεις εναντίον μουσουλμάνων και σύρων προσφύγων, λίγες ημέρες μετά την πρόταση του προεδρικού υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ να απαγορευτεί η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

“Το ανώτατο συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την αύξηση της εχθρικής, ρατσιστικής και απάνθρωπης ρητορικής σε βάρος των προσφύγων γενικά και των μουσουλμάνων ειδικότερα”. Απηύθυνε επίσης έκκληση για “παροχή της απαραίτητης προστασίας προς τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: