Κολεκτίβα αρχιτεκτόνων κερδισε φέτος το βραβείο Τέρνερ




Στην κολεκτίβα αρχιτεκτόνων Assemble απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Τέρνερ, το διασημότερο βρετανικό, ετήσιο βραβείο τέχνης το οποίο διοργανώνει η γκαλερί Τέιτ.

Η επιτροπή βράβευσε τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της ομάδας Assemble, ηλικίας όλοι κάτω των τριάντα ετών, για την από κοινού συνεργασία τους με τους κατοίκους μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του νότιου Λίβερπουλ, στην ανάπλαση και αναβίωση της γειτονιάς τους.

Οι κάτοικοι του Τoxteth -τα σπίτια τους είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ταραχές του 1981 , στις οποιες είχαν οδηγήσει οι φυλετικές διακρίσεις και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας- ανέλαβαν δράση και στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν την κατεδάφιση των κτιρίων απευθύνθηκαν στην κολεκτίβα Assemble.

Η κολεκτίβα χρησιμοποιεί για την αναπαλαίωση χαμηλού κόστους υλικά, αλλά επίσης εφευρίσκει τρόπους προκειμένου να συνεχιστεί το πρότζεκτ, κατασκευάζοντας και πουλώντας αντικείμενα βασισμένα στα σχέδια που βρίσκουν στα κατεστραμμένα σπίτια που αναπαλαιώνουν -από τζάκια έως πορσελάνινα πόμολα για πόρτες.

Οι Assemble ξεκίνησαν να δουλεύουν ως φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και η έδρα τους είναι πλέον στο Λονδίνο. «Σε μια εποχή όπου οτιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη, γιατί να μην είναι ένα συγκρότημα κατοικιών;», δήλωνε τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, το μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Τέρνερ και διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης Μίντλεσμπρο Άλιστερ Χάντσον (Alistair Hudson).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: