Κογκρέσο: Μόνο με εγγυήσεις δάνεια από το ΔΝΤ




Το αμερικανικό Κογκρέσο εισηγείται στο ΔΝΤ να μη χορηγεί δάνεια χωρίς εγγυήσεις, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

Βάσει της εισήγησης το ΔΝΤ θα πρέπει να ζητά εγγυήσεις , αυξάνοντας τις πιθανότητες χώρες όπως η Ελλάδα να αναγκαστούν να εκχωρούν τον έλεγχο υποδομών, όπως λιμάνια ή εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ταμείο προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια της διάσωσης.

Αν η συγκεκριμένη εισήγηση γίνει νόμος το ΔΝΤ δεν θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια σε περιπτώσεις όπως αυτή της Ελλάδας. Την εισήγηση δε υποστηρίζουν τόσο οι Δημοκρατικοί, όσοι και οι Ρεπουμπλικάνοι. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης του Ταμείου και επιβάλουν, συνήθως τις απόψεις τους.

Αν η πρόταση περάσει υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και από την Ελλάδα εγγυήσεις για τα δάνεια που θα λάβει. Το Κογκρέσο ζητά να καταργηθεί η συστημική εξαίρεση, όπως την χαρακτηρίζει, του 2010, για τη διάσωση της Ελλάδας, μαζί με την ΕΕ.

Πάντως η εισήγηση, αν περάσει, δημιουργεί θέμα για την συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ώρα το ΔΝΤ δεν έχει αντιδράσει. Ο εκπρόσωπός του Ράις, αρκέστηκε να δηλώσει στην FT πως το Ταμείο μελετά την εισήγηση. Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης δεν έχει προβεί σε σχόλια.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/bee64f68-a412-11e5-873f-68411a84f346.html#axzz3ubLATaqa

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: