Παράταση μιας ώρας λόγω μεγάλης προσέλευσης στις εκλογές της ΝΔ




Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσέλευση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που σπεύδουν μαζικά να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Επειδή υπάρχουν ουρές στα εκλογικά κέντρα η ΚΕΦΕ αποφάσισε να δώσει παράταση μιας ώρας στην εκλογική διαδικασία και αντί για τις 7 να λήξει στις 8 το βράδυ. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι μπορεί ο αριθμός των ψηφοφόρων να φτάσει τις 400 χιλιάδες, ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό γεγονός αν υπολογίσει κανείς το φιάσκο του Νοεμβρίου και τα όσα ακολούθησαν.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι σχεδόν 200 χιλιάδες πολίτες πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν, κάτι που δείχνει ότι περίπου 40 χιλιάδες την ώρα πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα για να επιλέξουν έναν από τους τέσσερις υποψήφιους.

Πριν λίγο ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης προέβη στην εξής δήλωση: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους τους οπαδούς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας, που ήρθαν μαζικά και συγκινητικά σήμερα να τιμήσουν τη Δημοκρατία και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να εκλέξουν Πρόεδρο και Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

“Επειδή παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση μέχρι και αυτή την ώρα -σκεφτείτε ότι σχεδόν υπερβαίνουμε τις 200.000 ψηφισάντων- σκεφτόμαστε, εκτός του ότι θα τους ζητήσουμε συγνώμη για την ταλαιπωρία, να δώσουμε και μια παράταση μιας ώρας για τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, αντί για τις 19:00 στις 20:00.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ώρα θα έχουμε εικόνα, αίσθηση των αποτελεσμάτων κ. Τραγάκη;

Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όπως γνωρίζετε, τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα είναι εκείνα τα οποία θα μας στείλουν οι αρμόδιες κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές. Όταν έχουμε επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, θα σας τα ανακοινώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αργά το βράδυ θα περιμένετε;

Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, περίπου, ίσως και πιο νωρίς.

Για γιορτή για τη ΝΔ έκανε λόγο, νωρίτερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φτάνοντας στο ΕΒΕΑ προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλος νικητής θα είναι η ΝΔ, η οποία με αισιοδοξία θα προχωρήσει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει κυρίαρχη δύναμη», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.
«Θα το δούμε», είπε επίσης ερωτηθείς αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, και ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, την ΚΕΦΕ και όσους προσφέρουν εθελοντικά.

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι που η ΝΔ ξεπέρασε την τεχνική αστοχία που υπήρχε», συμπλήρωσε.

Αισιόδοξος ότι οι φίλοι και οι υποστηρικτές της ΝΔ θα δώσουν ένα καθαρό αποτέλεσμα ώστε η εκλογική διαδικασία να ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News. Προσθέτει, ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό για τον β΄γύρο.

Σημειώνει δε ότι «δεν πιστεύω σε συμμαχίες και συμφωνίες που γίνονται ερήμην των πολιτών και υποκρύπτουν συναλλαγές. Πιστεύω ότι το καθαρό αποτέλεσμα που θα δώσουν με την ψήφο τους οι Νεοδημοκράτες θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε άμεσα, αφενός στην οργανωτική μας ανασυγκρότηση και αφετέρου, μέσα από έναν ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της, στην διατύπωση μίας νέας προγραμματικής πρότασης κι ενός νέου πολιτικού αφηγήματος».

Για το θέμα της συναίνεσης με την κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρει ότι «κυβερνητική συνεργασία χωρίς κοινούς στόχους, αρχές, προτάσεις, σεβασμό, πολιτικό πολιτισμό και ήθος δεν μπορεί να υπάρξει. Ως αξιωματική αντιπολίτευση όμως, θα στηρίζουμε ότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα καταψηφίζουμε ό,τι θεωρούμε ότι βλάπτει την χώρα και την κοινωνία».

Για ημέρα γιορτής για τη ΝΔ έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κηφισιά. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι φίλοι του κόμματος παίρνουν σήμερα τις τύχες της παράταξης στα χέρια τους και τόνισε πως αυτό που θα συμβεί είναι σημαντικό και για τον τόπο συνολικά.

«Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη από την εκλογική διαδικασία. Καλώ τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Ο τόπος χρειάζεται μια αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη. Η επόμενη μέρα θα βρει την παράταξη ενωμένη με την δύναμη των πολιτών που έρχονται σήμερα. Το 2016 θα είναι καλή χρονιά για τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει σήμερα σελίδα, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στις 10 το πρωί ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές, σε εκλογικό τμήμα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

« Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής. Οι νεοδημοκράτες και οι φίλοι της παράταξης αποφάσισαν να πάρουν την τύχη της Ν.Δ. στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουνε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν , κρατάμε τα καλά και προχωράμε μπροστά για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό. Μια Ν.Δ. που θα συνομιλεί με την κοινωνία, μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει τη χώρα από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στο εκλογικό τμήμα μαζί με τη σύζυγο του Ελεάννα Βλάχου και νέοι και νέες της ΟΝΝΕΔ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης». Από το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Αθήνα και εκεί θα παρακολουθήσει την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο όποιος ζήτησε την κατανόηση των ψηφοφόρων για τα μικροπροβλήματα που μπορεί να υπάρξουν ακριβώς λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ο κ. Γεωργιάδης ψήφισε στο εκλογικό κέντρο Περιστερίου και ακολούθως δήλωσε: «Θα είμαστε από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε»,

“Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας”, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στον ‘Αγιο Νικόλαο στην Κρήτη.

“Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί στην Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

«Η ενότητα είναι η δύναμή μας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ σε εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά. «Η ενότητα είναι μεγάλη προϋπόθεση για να μπει τέλος σε αυτή την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ν. Αρμένης, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλακιωτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας

“Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας” δήλωσε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για την δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Νεοδημοκράτες ψηφίζουν... Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Οι Νεοδημοκράτες ψηφίζουν… Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία, οι υποψήφιοι αγωνιούν, ο Καραμανλής περιπατεί

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ. Η αγωνία των υποψηφίων είναι στο κατακόρυφο, αλλά υπάρχουν και στελέχη της Ν.Δ. που δεν ανησυχούν, όπως ο πρώην Πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Αντίθετα δείχνει να απολαμβάνει το μπάχαλο που  κυριαρχεί στο κόμμα.

Ετσι, χθες έκανε μία βόλτα στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στο ύψος του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλάς”. Σε μια ηλιόλουστη μέρα και φορώντας φόρμες περπάτησε έχοντας μαζί του στη σύζυγο του Νατάσα, τα παιδιά τους Αλίκη και Αλέκο, τον φίλο του και πρώην πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Βάκη Φραντζή και άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Στη διάρκεια της βόλτας κάποιοι από τους περιπατητες έσπευσαν να τον χαιρετίσουν και να του σφίξουν το χέρι. Είναι άγνωστο αν θα επιλέξει να ψηφίσει αύριο στη Θεσσαλονίκη για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. ή στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, οπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ θα στεφθεί από επιτυχία. Αμφότεροι κάλεσαν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου ανέλαβα την ηγεσία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ, ο καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Να ευχαριστήσω και τις οργανώσεις μας σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. Είχε προηγηθεί με επιτυχία τεστ της εταιρείας Vodafon, σε πραγματικές συνθήκες του λειτουργικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες έχουν απευθύνει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κώστας Καραμανλής με τον Αλέξη Τσίπρα. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κώστας Καραμανλής με τον Αλέξη Τσίπρα. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εάν σήμερα κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη δεν συμπληρώσει το 50% και χρειαστεί επαναληπτική εκλογή αυτή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι εάν είναι πρώτος τότε θα κατέβει στην επαναληπτική ψηφοφορία, εάν βγει δεύτερος τότε θα αποσυρθεί. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στην περίπτωση που αυτοί είναι δεύτεροι, θα καθορίσουν την στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Όσοι προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν:

– Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

– Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.

– Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

– Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)

– Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)

– Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

– Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

– Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: