Κατάσταση ειδικής ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ετοιμάζει κάτι ο Ερντογάν;




Σε κατάσταση ειδικής ασφάλειας κήρυξε ο κυβερνήτης της, την περιοχή Γκαζιαντέπ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, για 15 ημέρες.

Σκοπό είναι να υποβοηθηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Βάσει του καθεστώτος ειδικής ασφάλειας οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξημένα δικαιώματα ελέγχου σε όλη την επαρχία, ακόμα και δικαίωμα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κυρίως τα μέτρα επικεντρώνονται στην περιοχή του Αντά, κοντά στην πόλη Καρκαμίς, όπου και το συνοριακό πέρασμα του Κιοπρουμπατί.

«Το μέτριο ελήφθη λόγω της ευαισθησίας της περιοχής», δήλωσε ο εμπνευστής του, πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ισχύσει για 15 ημέρες. Οι εξελίξεις θα δείξουν τι θα έχει συμβεί μετά από 15 ημέρες», δήλωσε «προφητικά» (;) ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της, θεωρητικά κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην πραγματικότητα έναντι των Κούρδων της Συρίας, καθώς έχει διακηρύξει πως δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να περάσουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Για την Τουρκία το PYD και η πολιτοφυλακή του YPG των Κούρδων της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως και τα ΡΚΚ.

Η κίνηση αυτή πάντως της Τουρκίας μπορεί να είναι προάγγελος πολλών και καθόλου ευχάριστων εξελίξεων στην περιοχή, ειδικά αν συνδυαστεί με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ίσως να προετοιμάζεται μια τουρκική εισβολή στην Συρία κατά των εκεί Κούρδων, με την ανοχή των Κούρδων του Ιράκ, ο ηγέτης των οποίων, Μπαρτζανί, επισκέφτηκε την Άγκυρα και στήριξε την Τουρκία.

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-declares-special-security-region-by-syrian-border.aspx?pageID=238&nID=92429&NewsCatID=341

http://mignatiou.com/2015/12/tourkia-menoume-sto-irak-ftei-to-iran-psinete-isvoli-se-siria/

http://mignatiou.com/2015/12/epithesi-apo-ton-ipo-tis-ipa-sinaspismo-enantion-tou-katangelli-o-siriakos-stratos/

http://mignatiou.com/2015/12/cia-ke-mit-proidopioun-gia-epithesis-tou-ik-se-tourkia-etimazete-kati/

http://mignatiou.com/2015/12/sto-sa-tou-oie-katafevgi-to-irak-kata-tis-tourkias-gia-tin-isvoli/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: