Κάρτερ: “Χρησιμοποίησα ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”




Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ παραδέχτηκε ότι διέπραξε “σφάλμα” καθώς χρησιμοποιούσε “σποραδικά” έναν ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Αυτό που έκανα –και δεν θα έπρεπε να το κάνω– μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, ήταν να χρησιμοποιώ περιστασιακά το iPhone μου για να στέλνω μηνύματα”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, επιβεβαιώνοντας έτσι πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας New York Times.

“Ήταν σφάλμα και ήταν αποκλειστικά δικό μου”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα μηνύματα αυτά δεν περιείχαν απόρρητες πληροφορίες.

Η χρήση ενός ιδιωτικού λογαριασμού για κυβερνητικούς σκοπούς αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν τα μηνύματα αυτά στα χέρια κακόβουλων χάκερ και για τον λόγο αυτό απαγορεύεται. Η Χίλαρι Κλίντον, που είναι υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, δέχτηκε σφοδρή κριτική από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε έναν τέτοιο λογαριασμό την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του Κάρτερ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, έκανε λόγο για “ένα σφάλμα κρίσης που είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς”. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης να της δοθούν αντίγραφα των μηνυμάτων που στάλθηκαν από αυτόν τον ιδιωτικό λογαριασμό του υπουργού ώστε να τα εξετάσει “για να βεβαιωθεί ότι δεν εκτέθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες”.

Σύμφωνα με τη New York Times, που επικαλείται μια κυβερνητική πηγή, ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα ζήτησε εξηγήσεις από τον Κάρτερ για το θέμα αυτό.

Η ενέργεια του υπουργού παραβιάζει έναν κανονισμό του 2012 ο οποίος απαγορεύει στους εργαζόμενους στο Πεντάγωνο να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς εξυπηρετητές στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Μολονότι σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν περιστασιακά ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς για τη δουλειά τους, ο επικεφαλής του Πενταγώνου φέρεται ότι έκανε εκτεταμένη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού, τόσο που προκάλεσε την ανησυχία των συμβούλων του, υποστήριξε πρώην σύμβουλος του Κάρτερ που μίλησε στην εφημερίδα.

Τα μηνύματα του υπουργού αφορούσαν μεταξύ άλλων συζητήσεις με τους συμβούλους του για διάφορα νομοσχέδια και λογαριασμούς ξενοδοχείων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ είπε ότι ο Κάρτερ “προτιμά να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης και, όπως πολλοί προκάτοχοί του, σπανίως χρησιμοποιεί μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δουλειά του”. Υποστήριξε επίσης ότι όλα τα μηνύματα που λαμβάνονταν σε αυτόν τον ιδιωτικό λογαριασμό, “όπως για παράδειγμα μια πρόσκληση σε μια εκδήλωση ή ένα ερώτημα διοικητικού χαρακτήρα” μεταφέρονταν και στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου “ώστε να φυλάσσονται στα ομοσπονδιακά αρχεία”.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: