ΗΠΑ: 10 ηγετικά στελέχη του ΙΚ σκοτώθηκαν σε επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού




Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξόντωσε δέκα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που φέρονται να συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Τον τελευταίο μήνα σκοτώσαμε δέκα στελέχη της ηγεσίας του ΙΚ με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα, ανάμεσά τους πολλούς που εμπλέκονταν στον σχεδιασμό επιθέσεων στο εξωτερικό, μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφερε ο σμήναρχος Στιβ Ουόρεν, εκπρόσωπος του συνασπισμού ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Άλλοι κατάρτιζαν σχέδια για νέες επιθέσεις εναντίον της Δύσης». Σύμφωνα με τον Ουόρεν, ένα από τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν ήταν ο Άμπντουλ Καντέρ Χακίμ, που συνέβαλε στην οργάνωση των επιχειρήσεων του ΙΚ στο εξωτερικό και συνδεόταν με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού διευκρίνισε ότι σκοτώθηκε την 26η του μήνα στη Μοσούλη του Ιράκ.

Εξάλλου ο Γάλλος υπήκοος Σαράφ αλ Μουαντάν, ο οποίος «συνδεόταν άμεσα» με τον Βέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώθηκε στη Συρία, σύμφωνα με τον Ουόρεν.

Ο αλ Μουαντάν «προετοίμαζε ενεργά και άλλες επιθέσεις», ανέφερε ακόμη ο συνταγματάρχης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα στελέχη του ΙΚ που σκοτώθηκαν ήταν ένας φίλος του Σαμί Αμιμούρ, ενός από τους καμικάζι που διέπραξαν τη σφαγή στο Μπατακλάν, που είχε πάει στη Συρία τον Αύγουστο του 2013, αφού είχε διαταχθεί έρευνα σε βάρος του στη Γαλλία αλλά είχε απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους, κατά τον Ουόρεν.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: