Εικόνα προόδου έδωσε ο Αναστασιάδης: Στο τραπέζι αναβολή εκλογών!




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής της Δημοκρατίας θα επιδιώξει εντός Δεκεμβρίου να συζητήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί το εδαφικό και συγκεκριμένα τις περιοχές που θα έχουν ειδικό καθεστώς, μιας μορφής καντονίων δηλαδή.

Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έκανε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος παρουσίασε μια αισιόδοξη εικόνα κάνοντας λόγο για συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά και θέματα που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αναβολής για μερικούς μήνες (2-3) των βουλευτικών εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται το Μάιο του  2016, «εάν και εφόσον τούτο χρειαστεί».

«Να είστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως επιδίωξη του είναι να μην υπάρξουν μεταβατικές περιόδους, να λειτουργούν όργανα από την πρώτη ημέρα με στόχο σε τρείς μήνες να είναι όλα έτοιμα. Παράλληλα, είπε πως υποστηρίζει ότι θα πρέπει με τη συμφωνία να αποδοθεί αμέσως η Αμμόχωστος στους κατοίκους της και να αποχωρήσει μεγάλο τμήμα του κατοχικού στρατού.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προκύπτουν τα εξής:

Πρώτο ανέφερε πως η λύση θα είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο και σε αυτό υπάρχει συναντίληψη με την τουρκική πλευρά.

Δεύτερο, υπάρχει συναντίληψη στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, όπως και στο θέμα με τις παρεκκλίσεις. Δηλαδή, να μην υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις.

Τρίτο, στο δημογραφικό ανέφερε πως οι Ε/κ είναι σήμερα 800.000 και στα κατεχόμενα δηλώνεται ότι ο πληθυσμός είναι 220.000. Θα διατηρηθεί, όπως είπε, η σημερινή αναλογία και στο μέλλον θα ισχύσει το 4:1. Τούτο θα επανεξετάζεται κάθε 25 χρόνια.

Τέταρτο, στη δημόσια υπηρεσία η αναλογία θα είναι 67% με 33%.

Πέμπτο, στο εδαφικό συζητούνται κριτήρια και ανέφερε πως θα επιδιώξει συζήτηση του στις επόμενες συναντήσεις. Συγκεκριμένα να συζητηθούν οι περιοχές ειδικού καθεστώτος.

Έκτο, για τις εγγυήσεις ανέφερε πως κατανοούν και οι Τ/Κ πως δεν μπορούν να συνεχισθούν αυτές του 1960, ούτε και να είναι στρατιωτικής φύσεως. Θέση του Προέδρου είναι πως θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα.  Η Ε.Ε. θα εγγυάται συνταγματικά το κράτος και το Συμβούλιο Ασφαλείας κάτω από το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη, την εφαρμογή της λύσης και την ανεξαρτησία της χώρας.

Έβδομο, στο περιουσιακό είπε πως υπάρχει συναντίληψη για τις κατηγορίες που είναι 22 και τις θεραπείες που είναι πέντε. Στο θέμα αυτό, αν και δεν αναφέρθηκε, υπάρχουν διαφωνίες.

Όγδοο, προκύπτει από την ενημέρωση πως σε ότι αφορά την εσωτερική ιθαγένεια θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα τεθούν κριτήρια (να μιλούν την γλώσσα του κρατιδίου) ενώ κάποιος που θα έχει την εσωτερική πρέπει να είναι υπήκοος του κεντρικού κράτους.

Ένατο, υπάρχει διαφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, όπως και το θέμα του FIR, οι Τ/Κ θέλουν δυο Πύργους Ελέγχου. Περαιτέρω, η τουρκική πλευρά επιμένει να έχει μόνιμα το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δέκατο, το θέμα της μετεξέλιξης παραμένει ομιχλώδες. Ο Πρόεδρος αρχικά έδωσε την εντύπωση πως υπάρχει συναντίληψη, στη συνέχεια όμως μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις, προκύπτει πως αυτό δεν προκύπτει.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει πριν από τα Χριστούγεννα για συζήτηση των εξελίξεων.

Επιστολές για κυπρογενείς υποχρεώσεις

Επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις επιστολές εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, για τα ευρωτουρκικά. Υποδεικνύοντας τη θέση της Λευκωσίας, που εκφράσθηκε στη Βαλέτα και Βρυξέλλες, ανέφερε πως ο κ. Τίμερμανς δεν αναφέρθηκε στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Κάθοδος κλιμακίου ΔΝΤ και ΥΦ.ΟΙΚ των ΗΠΑ στο νησί

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο για να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα, ώστε να βοηθήσουν με μελέτες στις προσπάθειες για την οικονομική πτυχή της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 10-18 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο κλιμάκιο του ΔΝΤ για επαφές και συγκέντρωση στοιχείων. Προηγήθηκε ήδη ένα μικρό κλιμάκιο προ μηνός περίπου, που πραγματοποίησε επαφές. Η νέα κάθοδος του ΔΝΤ αφορά κυρίως την οικονομία των κατεχομένων καθώς όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόσβαση. Τα οικονομικά δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, ούτως ή άλλως, γνωστά καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική βοήθεια αξιολογώντας τα δεδομένα και όπως τόνιζε ενημερωμένη πηγή θα διαμορφώσει ένα ενοποιημένο πλαίσιο για την οικονομία και θα το καταθέσει ενώπιον των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρεται, ως εργαλείο. Η βοήθεια που θα παράσχει το ΔΝΤ είναι τεχνική, όπως εξήγησε και εκπρόσωπος του, για την ανάπτυξη ικανοτήτων στους τομείς που ειδικεύεται το Ταμείο, όπως το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές υποθέσεις και οι στατιστικές.

Τα θέματα αυτά θα συζητήσει μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα της περιοχής, που αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 17-18 Δεκεμβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, μεταξύ των θεμάτων, πέραν των διμερών, θα είναι και ζητήματα που αφορούν τη μετά τη λύση εποχή.

Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έχει πραγματοποιήσει επαφές για τα οικονομικά της λύσης και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την τρόικα. Είναι σαφές πως πριν να υπάρξουν μελέτες κανείς δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα αυτό εις βάθος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: