Ειδική εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ: Στιγμές της ιστορίας…




Η ιστορία των 110 χρόνων ύπαρξης του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου εν ζωή ειδησεογραφικού οργανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της χώρας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο θέατρο του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης”.

“Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση με την συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος”, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Έναν δημόσιο φορέα “υψηλού κύρους και επαγγελματισμού” χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, “ένας ολόκληρος αιώνας και επιπλέον δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας είναι πραγματικά πάρα πολύς καιρός. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει η ενημέρωση μέσα σε αυτό το διάστημα. Από την εποχή του τηλέγραφου, μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης. Το κατάφερε γιατί είναι ένας δημόσιος φορέας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς και συνέχειας στην ιστορική αυτή διαδρομή. Και στους εργαζόμενους, δύναμη και υγεία”.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισήμανε ότι “είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι είδηση δεν είναι απλώς η πληροφορία. Η είδηση είναι πρώτα και κύρια το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και αυτή την αποστολή υπηρετεί διαχρονικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ”. Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ “ένα οχυρό αξιοπιστίας”, καθώς “η ένδειξη – όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών”.

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιθυμεί δια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική. “Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο”, επισήμανε, “γιατί στο παρελθόν η απειλή της διαδικασίας νόμιμης αδειοδότησης ήταν το μέσο πίεσης της πολιτικής εξουσίας προς τα ΜΜΕ. Αν κάτι λείπει αυτό τον καιρό είναι η ρύθμιση και οι καθαροί κανόνες”. Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει καθυστερήσει: “Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ψηφιστεί το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που πρέπει να επαναλάβω με σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν τιμά κανένα κόμμα, καμία πτέρυγα της βουλής, κανένα θεσμό, κανέναν άνθρωπο αυτή η διαδικασία να μην ολοκληρώνεται τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος”.

Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζει ότι η σημερινή εκδήλωση έρχεται σε μια σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, “μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών. Μια συγκυρία που απαιτεί έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, εντός και εκτός συνόρων. Απαιτεί δηλαδή ακριβώς την αποστολή που επιτελεί, με αίσθηση ευθύνης, εδώ και πάνω από έναν αιώνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων”. Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ “ένα σταθερό σημείο αναφοράς- ένα εμπόδιο στην “προκάτ” ενημέρωση και ένα πραγματικό παράθυρο στη σφαιρική πληροφόρηση”, ενώ όπως προσθέτει “το πολιτικό γίγνεσθαι θα ήταν πολύ διαφορετικό, προς το χειρότερο, χωρίς την ενεργή παρουσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ”.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ και παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο. Διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες. Επίσης, παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών και δημόσιες οθόνες.

Οι στόχοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως τους υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και να προβάλει με αντικειμενικό τρόπο τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψύλος, στόχος του είναι το κτίριο που στέγαζε τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΑΠΕ στην οδό Πατησίων 50 να γίνει Μουσείο Τύπου του Πρακτορείου για να μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι απλοί πολίτες να αναζητούν θέματα της ελληνικής ιστορίας μέσα από την εγκυρότητα των ειδήσεών του.

Η πρόεδρος του Focus-Bari, Ξένια Κούρτογλου, αναφέρθηκε στην ομιλία της σε σημαντικές γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Βασίλης Βασιλικός και Θάνος Μικρούτσικος “χρωμάτισαν” την εκδήλωση

Το μίτο της ιστορίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ξετύλιξε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. “Αντί να γερνάει όσο περνούν τα χρόνια ξανανιώνει διαρκώς. Πρόσφατα παντρεύτηκε με την κατά πολύ νεότερη στα χρόνια, την όμορφη μακεδόνισσα, ένας γάμος που έκανε ακόμα πιο νέο τον γαμπρό” παρατήρησε με χιούμορ ο κ. Βασιλικός και ξεκίνησε την αφήγησή του αναφερόμενος στο “Τηλεγραφικό Πρακτορείο Αθηνών”, που προηγήθηκε της ίδρυσης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αφού υπογράμμισε μερικούς από τους κύριους σταθμούς της πορείας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε σε σημαντικούς προβληματισμούς του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως η σημασία όχι μόνο της καταγραφής, αλλά και της ανάλυσης της είδησης, διερωτήθηκε αν “το μέσο είναι το μήνυμα” (Μακλιούαν) ή “το μήνυμα είναι το ίδιο το μέσο” (Ρεζίς Ντεμπρέ) και έθεσε το ζήτημα τι θεωρείται είδηση στην εποχή μας. “Εκτός από το πρώτη φορά προσελήνωση όλα τα πρώτη φορά που είναι σημαντικά γίνονται ειδήσεις. Ωστόσο, η δεύτερη φορά μετράει. Και η τρίτη. Και η τέταρτη. Και η νιοστή. Σε αυτή την κατηγορία είδηση γίνεται πια μόνο η εξαίρεση του κανόνα”, συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο- τραγούδι), ο ερμηνευτής, Κώστας Θωμαϊδης και ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά). Στην ηχοληψία ήταν ο Γιώργος Κορρές.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχήθηκε τα καλύτερα για το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνοντας ότι “η αντικειμενική πληροφόρηση είναι ζητούμενο στη χώρα μας και παγκοσμίως, γιατί τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται συνειδήσεις σε λάθος κατεύθυνση”. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε ότι “η ενημέρωση εδώ και 30 χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως επειδή βρίσκεται στα χέρια ιδιοκτητών που έχουν άλλες βλέψεις, έχει συγκεκριμένους ρόλους και διαμορφώνει συνειδήσεις σχεδόν για όλα τα ζητήματα. Αποκρύβει γεγονότα, φωτίζει γεγονότα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, παίζει αυτό το ρόλο παγκοσμίως. Συνεπώς πεδίο δόξης λαμπρό για το ΑΠΕ να δημιουργήσει μια ανάσα αναπνοής, ένα χώρο όπου αυτό που λέμε αντικειμενική πληροφόρηση, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και να γίνει ένα παράδειγμα. Είμαι εδώ ακριβώς γιατί βλέπω ότι αυτό μπορεί να συμβεί”.

Ο Κώστας Θωμαϊδης τόνισε με τη σειρά του: “Τα ιστορικά γεγονότα που κάλυψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι πάρα πολύ σημαντικά, πάρα πολύ μεγάλα και η συμβολή του στην ενημέρωση νομίζω πως είναι αξιοθαύμαστη. Το ΑΠΕ θα πει την είδηση έτσι όπως είναι, χωρίς να τη διαστρεβλώσει, και έχει μια ιστορία που μπορεί να γραφτεί σε πάρα πολλούς τόμους”.

Στην εκδήλωση το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Παναγιώτης Σγουρίδης, η αναπληρώτρια υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης και Σοφία Βούλτεψη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, οι πρώην υπουργοί, Νάντια Βαλαβάνη, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Σπύρος Κουβέλης, Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, η πρώην πρόεδρος του “Αθήνα 2004”, Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ο πρώην διευθυντής του ΑΠΕ, Γιώργος Ταμπακόπουλος, ο πρώην διευθυντής σύνταξης του ΑΠΕ, Βασίλης Νικολόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των ενώσεων συντακτών της χώρας και του δημοσιογραφικού κόσμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση με 50 φωτογραφίες από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές από την ελληνική ιστορία, από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη Μάχη της Κρήτης, τη γερμανική Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, τη Χούντα των Συνταγματαρχών, την Εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τη δίκη της 17 Νοέμβρη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro 2004, ακόμα και τη σύγχρονη προσφυγική κρίση. Περίοπτη θέση στην έκθεση κατείχε αντίγραφο άρθρου της εφημερίδας “Εστία” για την ίδρυση του ΑΠΕ το 1905.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έγινε εφικτή χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Μαρία Κουζινοπούλου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Νίκος Φίλης: Καρδιά της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση. Στον ρόλο εθνικού πρεσβευτή που μπορεί να αποκτήσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη νέα πορεία που αναζητά η χώρα μας, επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον και στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

«Το ΑΠΕ είναι ένας θεσμός ενημέρωσης, που στη μακραίωνη αυτή ύπαρξή του, είναι λογικό να έχει σφραγιστεί από τις αντιφάσεις, τα προβλήματα της χώρας και από αντιλήψεις συντηρητικές που επί τόσα χρόνια είχαν επικρατήσει», είπε ο κ. Φίλης. Επισήμανε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έγινε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, με ψυχή αυτής της προσπάθειας τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, κάτι που, όπως είπε, γνωρίζει και ως συνάδελφος. «Τώρα το Πρακτορείο, στην νέα πορεία που αναζητά η χώρα μας, μπορεί να αποκτήσει έναν ρόλο έξω από τις σκοπιμότητες της κρατικής δημοσιογραφίας, έναν ρόλο εθνικού πρεσβευτή, αλλά ανταποκρινόμενο στην ανάγκη να φαίνεται η κοινωνία μας, ο πλουραλισμός της, οι δυνατότητες που υπάρχουν για μια νέα πορεία της χώρας μας».

Σε ερώτηση για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, είπε ότι «είναι επιδίωξη μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος να γίνει και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που θα είναι δεσμευτικά ως προς την πολιτική τους τουλάχιστον για την κυβέρνηση».

Επισήμανε ότι «στο διάστημα που θα συζητούμε, είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να αντιμετωπίζουμε επείγοντα λειτουργικά προβλήματα και να δίνουμε και μια διάσταση έξω από τη δημοσιονομική κρίση, μια διάσταση κοινωνική, μια διάσταση ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με καρδιά αυτής της ανασυγκρότησης την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «το παράλληλο πρόγραμμα, ψήγματα του οποίου έχουμε αυτή την περίοδο στη Βουλή, σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται». Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση κομμάτων από τη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα, δεν θέλησε να το κάνει. Αντίθετα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αν δεν την αποδίδει (σ.σ. την αποχώρηση) κανείς στη συνήθη αντιπολιτευτική ροπή και σε μικροκομματικές αντιλήψεις, μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επανέλθουν (σ.σ. στη συζήτηση) διότι υπάρχουν μεγάλα θέματα τα οποία θεσμοθετούνται με το παράλληλο πρόγραμμα», πολλά από τα οποία αφορούν στην παιδεία.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Το ΑΠΕ παραμένει φάρος αντικειμενικότητας στην ενημέρωση

«Σε μια περίοδο που και η πολιτική έχει μια κρίση αξιοπιστίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται ίσως σε βαρομετρικό χαμηλό δεκαετιών, το ΑΠΕ παραμένει ένας φάρος αντικειμενικότητας στην ενημέρωση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Εξέφρασε την ελπίδα, επίσης, «να γιορτάσουμε πολύ σημαντικές επιτυχίες του ΑΠΕ και στο μέλλον».

Τρύφων Αλεξιάδης: Οι πολίτες χρειάζονται το ΑΠΕ να είναι δίπλα τους

«Το να τα εκατοστήσετε είναι μια ευχή που δεν έχει νόημα. Εύχομαι πάντα να έχετε δύναμη να ενημερώνετε αντικειμενικά τους πολίτες, ειδικά σε μια δύσκολη εποχή όπου η επικοινωνία εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι πάντα την πληροφόρηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Να είστε αντικειμενικοί και να αντέχετε τις όποιες πιέσεις από όπου κι αν είναι αυτές», πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης, για να σημειώσει ότι «ο χώρος της ενημέρωσης έχει ανάγκη από αντικειμενικότητα και οι πολίτες χρειάζονται το ΑΠΕ να είναι δίπλα τους».

Δημήτρης Τσιόδρας: Σημαντικός πυλώνας της ενημέρωσης στην Ελλάδα

Να μακροημερεύσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι το Πρακτορείο «έχει πολλούς και άξιους συναδέλφους που κάνουν καλά τη δουλειά τους, και όσο κάθε κυβέρνηση μένει μακρύτερα από το ΑΠΕ και επιτρέπει στους συναδέλφους να κάνουν τη δουλειά τους, τόσο το καλύτερο και για την ενημέρωση και για τους συναδέλφους και τελικά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις».

Οι δηλώσεις των προέδρων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ

«Ευχόμαστε να τα πάτε καλά. Το ΑΠΕ, μετά την διεύθυνση του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, έχει ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι που λέμε: ελευθεροτυπία, ειδησεογραφία, επίσημη και έγκυρη ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, για να εκφράσει την ευχή του «τώρα με τη νέα διοίκηση να τα πάτε ακόμα καλύτερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και χρειαζόμαστε έγκυρη ενημέρωση».

Υπό τη διπλή ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕΣΥ και του μέλους του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ που μετέχει ως εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Κουμπιάς ευχήθηκε «να μας πάνε όλα καλά – και πιστεύω ότι το ΑΠΕ θα συνεχίσει το έργο του χωρίς λογοκρισίες, όπως ήταν πάντοτε άλλωστε, και κυρίως με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους ως δημοσιογράφους και όχι δημόσιους υπάλληλους. Έχει σημασία αυτό που λέω…».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: