Η Τουρκία ζητά αποκλιμάκωση ενώ ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο




O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τους αλιείς που ενεπλάκησαν σε αυτό.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δώσει εντολή στις ρωσικές ενοπλες δυνάμεις να απαντούν σε πρόκληση εναντίον τους, ιδιαίτερα αν αυτή προέρχεται από την Τουρκία.

«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk.

Ο ίδιος, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη, επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό θα τεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Μόσχα, Russian Federation

http://mignatiou.com/2015/12/rosika-proidopiitika-pira-kata-tourkikou-alieftikou-sti-limno/

Ελληνικες στρατιωτικές πηγές αποδίδουν σε κακή συνεννόηση το συμβάν μεταξύ ρωσικού και τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο

Η Αθήνα επισήμως δεν έχει πάρει θέση όσον αφορά την ανακοίνωση του Υπουργείου `Αμυνας της Ρωσίας ότι χθες ρωσική φρεγάτα αναγκάστηκε να ρίξει προειδοποιητική βολή εναντίον τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο, πολύ κοντά στη νήσο Λήμνο, προκειμένου να αποφευχθεί μεταξύ τους σύγκρουση.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει γνώση του περιστατικού, και δεν κρίνουν σκόπιμο αυτή τη στιγμή να εκδώσουν ανακοίνωση, ούτως ώστε, όπως ειπώθηκε από αρμόδια πηγή, να μη δοθεί συνέχεια στο περιστατικό και να «εκτονωθεί το θέμα».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν περαιτέρω ότι, σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, το περιστατικό συνέβη σε διεθνή χωρικά ύδατα, και γι’ αυτό ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν.

Το τουρκικό αλιευτικό λέγεται ότι έπλεε 22 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λήμνου όταν το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας, που βρισκόταν αρόδου, αντελήφθη ότι την πλησίαζε επικίνδυνα σε απόσταση περίπου 600 μέτρων. Εξέπεμψαν ασύρματη προειδοποίηση, στην οποία, όπως λέγεται, το ολιγομελές πλήρωμα του ψαροκάικου δεν ανταποκρίθηκε.

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι το επεισόδιο οφείλεται σε κακή συνεννόηση ανάμεσα στα δύο πλοία. Δημοσιεύματα σε έγκυρους ενημερωτικούς ιστότοπους αναφέρουν ότι έμπειροι αξιωματικοί έλεγαν ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο πλοία σε διεθνή ύδατα γίνεται μέσω καναλιού στην αγγλική γλώσσα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το περιστατικό να οφείλεται σε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο σκάφη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του, γεγονός που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα, προστίθεται στις ήδη εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις Μόσχας – `Αγκυρας, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία αεροσκάφους των Ρώσων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: