Οι «Πολυαγαπημένες Μέρες» των Αβραάμ και Πατσαλίδη παρουσιάζονται στο Λονδίνο




Στο σινεμά Art Ηouse Crouch Εnd στο Λονδίνο θα προβληθεί στις 29 Δεκεμβρίου το δημιουργικό  ντοκιμαντέρ “Πολυαγαπημένες μέρες” σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και παραγωγή – σενάριο του Γιώργου Αβραάμ.

Το ντοκιμαντέρ, που μετρά έξι χρόνια έρευνας και γυρισμάτων, παραγωγής Walking Around The World έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από κριτικούς κινηματογράφου οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά μέσα στη Νέα Υόρκη, στο Aljazeera καθώς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην Κύπρο.

Η επίσημη πρεμιέρα έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 2015. Ακολούθησε τον Αύγουστο η επίσημη επιλογή του ντοκιμαντέρ στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λεμεσού, όπου προβλήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα (sold out screening).

Προσκλήθηκε παράλληλα επίσημα και έλαβε μέρος στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αλεξάνδρεια, αρχές Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο του ’15 στη Βαρκελώνη, επιλέγηκε από το “Medimed”, το διεθνώς αναγνωρισμένο Ευρώ-μεσογειακό μάρκετ  αποκλειστικά για δημιουργικά ντοκιμαντέρ, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο.

Τον Νοέμβριο το δημιουργικό ντοκιμαντέρ “Πολυαγαπημένες μέρες” έκανε πρεμιέρα στη Λευκωσία όπου σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τις τρεις προβολές να είναι sold out.

Σύμφωνα με την υπόθεση το  «Beloved Days» είναι ένα ερωτικό γράμμα σε μια ανέμελη εποχή όπου άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα τι είναι το σινεμά, είχαν το ίδιο το σινεμά στην πίσω αυλή τους.
Άνθρωποι χαμογελαστοί, ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι, χωρατατζήδες οι οποίοι συμπτωματικά έζησαν τις τελευταίες μέρες της κυπριακής αθωότητας λίγο πριν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι στην Κύπρο ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας “Πολυαγαπημένη”, με συνεργείο και ηθοποιούς του Hollywood.

Το ντοκιμαντέρ, επισημαίνεται,  σαν καλειδοσκόπιο, μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι μετά την τουρκική εισβολή. Σαράντα χρόνια μετά, επισκέπτονται με νοσταλγία τις πολυαγαπημένες εκείνες μέρες.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης σε σημείωμα του αναφέρει πως με αφορμή την ταινία «Πολυαγαπημένη», η οποία γυρίστηκε το 1970 στην Κύπρο και στο κατεχόμενο -σήμερα- χωριό Κάρμι, αρχική του επιδίωξη ήταν να μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής και παράλληλα να προσεγγίσει δημιουργικά την πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού: μια πορεία, που σταμάτησε γρήγορα και άδοξα μετά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Κυπριακό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: