Οι Ομογενείς ενημερώθηκαν από την Αμάντα για την επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο




Εκπρόσωποι μεγάλων ελληνοαμερικανικών και κυπροαμερικανικών οργανισμών ενημερώθηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης από την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, εξέφρασε με δηλώσεις του ικανοποίηση για το ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους ενημέρωσε για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, μετά την επίσκεψη της Μαντλίν Ολμπράιτ το 1998.

«Είναι αισιόδοξοι μετά την επίσκεψη, κατά την οποία ο Τζον Κέρι είχε συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Είναι ενθουσιασμένοι από τη δυναμική που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η κ. Σλόατ μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε τρία πολύ βασικά ζητήματα. Το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις», είπε.

Οι ερωτήσεις που έθεσαν οι παράγοντες της Ομογένειας στην Αμερικανίδα αξιωματούχο σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με την στάση της Τουρκίας.

«Μας είπαν ότι μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας τους πηγάζει από την άδεια της Τουρκίας για εκσκαφές σε περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες ότι έχουν θαφτεί αγνοούμενοι της εισβολής. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις μας, γιατί χρειάζονται πολύ περισσότερες κινήσεις από την Τουρκία», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Ως συνήθως, υπερασπίστηκαν για μια ακόμη φορά την Τουρκία, λέγοντας πως έχει πέσει στη χώρα αυτή το βάρος των 2,4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγω», πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως οι Ομογενείς ξεκαθάρισαν ένα πράγματα στην Αμάντα Σλόατ.

«Στο τέλος η λύση θα τεθεί ενώπιον δημοψηφίσματος και σε καμιά περίπτωση δεν θα υποστηρίξουμε λύση η οποία δεν θα εγγυάται τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουμε ως Αμερικανοί στις ΗΠΑ. Έδειξε να το αντιλαμβάνεται».

Το γεγονός ότι από τις δηλώσεις Κέρι στη Λευκωσία απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ενόχλησε τους Ομογενείς, οι οποίοι το ήγειραν στην Αμάντα Σλόατ.

«Η απάντησή της ήταν πως η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό εταίρο, στον οποίο οι ΗΠΑ βασίζονται. Και παρότι ο Τζον Κέρι δεν το ήγειρε στις δηλώσεις του, το ανέφερε τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και στον Ιωάννη Κασουλίδη, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους».

Αναπάντητο τέλος έμεινε το ερώτημα των ομογενών για τις συζητήσεις που γίνονται με στόχο τις διμερείς συμφωνίες ΗΠΑ-Κύπρου πάνω στην ασφάλεια.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης – Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: