Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η δήλωση της Κομισιόν ότι το 2016 είναι η χρονιά λύσης του Κυπριακού, οι οδηγίες στα τμήματα της CYTA για ασκήσεις προσομοίωσης για τη δημιουργία της νέας CYTA, η πρόσκληση που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί για συμμετοχή στο Νταβός, οι εισηγήσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα και η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των περιβαλλοντιστών έξω από τη Βουλή και οι αναδιαρθρώσεις δανείων μεγάλων επιχειρηματιών από την Τράπεζα Κύπρου, είναι τα κυριότερα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Λύση το 2016 βλέπει η Κομισιόν”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν και ο ΥΠΕΞ της απερχόμενης Προεδρίας του Λουξεμβούργου με δηλώσεις τους προδιαθέτουν για σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι την Άνοιξη του 2016. Αλλού, γράφει ότι νέες υποθέσεις για την οικονομική καταστροφή θα βρεθούν σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα. Σε άλλο της θέμα ότι η Ιορδανία είναι έτοιμη για τριμερή ή τετραμερή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η “Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Οδηγίες στη CYTA για έναρξη άσκησης προσομοίωσης”, γράφει ότι πριν ακόμα η Βουλή αποφασίσει για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, όλα τα τμήματα πήραν οδηγίες να αρχίσουν να εργάζονται για δημιουργία της νέας CYTA. Αλλού, γράφει ότι συνεχής είναι η προσπάθεια της Αστυνομίας για αποτροπή των δυστυχημάτων. Σε άλλο της θέμα γράφει πως μέσα στο 2016 βλέπει λύση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σημαντικά βήματα προόδου βλέπει ως τη άνοιξη ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Δύο ξένοι..στο Νταβός”, γράφει στο κύριο του θέμα πως τα σχέδια του Εσπεν Μπαρθ Ειντε για άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης εισέπραξε την πρόσκληση για να παραστεί στη Σύνοδο. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ωράριο των καταστημάτων. Αλλού γράφει ότι σε εφαρμογή τίθεται την πρωτοχρονιά ο Νόμος με τον οποίο περιορίζεται αισθητά ο κατάλογος των αξιωματούχων οι οποίοι σήμερα δικαιούνται τη χρήση λιμουζίνας επί 24ωρου βάσεως.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Θυσιάζεται και ο Ακάμας”, γράφει ότι σε περαιτέρω συρρίκνωση και κατακερματισμό του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα οδηγούν οι εισηγήσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντιστές οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Αλλού, γράφει ότι εκτεθειμένη είναι η Κεντρική Τράπεζα με τη διαχείριση της στο θέμα της FBME. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντείνει τη δράση του καθώς το 1/3 των Κυπρίων ζει στο όριο της φτώχειας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Χρεώσεις για πιστοποιητικά γεννήσεως μπορεί να περικοπούν”, ότι σε μια προσπάθεια να μειωθεί το φαινόμενο της μη εγγραφής των νεογέννητων, μελετάται η κατάργηση των χρεώσεων για την έκδοση πιστοποιητικών όπως δήλωσε η Επίτροπος για την Προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού. Αλλού, γράφει πως όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Ανδρέα Βγενόπουλο καθώς το όνομα του δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο στη δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε για πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι δόθηκε το πράσινο φως για τη Μαρίνα της Πάφου στη Κισσόνεργα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Οικονομική Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Μποναμάς οι αναδιαρθρώσεις για επιχειρηματίες και τράπεζα”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι αναδιαρθρώσεις που επιτυγχάνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και των μεγάλων επιχειρηματιών αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Αλλού, γράφει ότι τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ επιστρέφουν στην Κύπρο τον Ιανουάριο για να συνεχίσουν τη μελέτη τους για την έκθεση του Ειντε τα “οικονομικά της λύσης”. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι γλίτωσε τη χρεοκοπία το χωριό του Αη Βασίλη.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: