Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι συναντήσεις των ηγετών για το Κυπριακό, η αιφνίδια άφιξη Ολάντ στην Κύπρο, οι επαφές Κέρι στην Αθήνα, το ωράριο των καταστημάτων, οι νέες αντιπαραθέσεις ΥΠΕΣ-Ελεγκτή για το σφαγείο Κοφίνου και η λίστα Λαγκάρντ είναι από τα βασικότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Έκαναν πρόοδο και στο περιουσιακό” και αναφέρει ότι είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τις διαπραγματεύσεις των ηγετών ενώ την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Αθήνα εκφράζει αισιοδοξία για αίσια κατάληξη. Αλλού με την ένδειξη `αποκαλυπτικό` η “Α” αναφέρει ότι ο ΥΠΕΣ έστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα σε σχέση με τις παρατηρήσεις του Ελεγκτή για το σφαγείο Κοφίνου. Επίσης αναφορά γίνεται, κάτω από σχετική φωτογραφία, στην συνάντηση χθες του ΠτΔ με τον Γάλλο ομόλογό του στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

“Νέους `Τ/Κύπριους` απαίτησε ο Νταβούτογλου” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός απαίτησε από το Τ/κ ηγέτη την μαζική παραχώρηση `υπηκοότητας` σε εποίκους με τον Ακιντζί να απαντά ότι αυτό θα ανατινάξει τις συνομιλίες. Αλλού αναφέρει ότι αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Γάλλος Πρόεδρος και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η “Σ” σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συντεχνίες της ΑΗΚ συναντώνται την Δευτέρα με τον ΠτΔ με σκληρή γραμμή και έχοντας αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο στο κύριό του θέμα “Φορο-ξεσκόνισμα 12 ετών” γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας θα ξεσκονίσει για τα καλά τη λίστα Λαγκάρντ και ο έλεγχος θα αρχίσει από το 2003. Αλλού αναφέρει ότι το εργοστάσιο χρυσού θα μετακομίσει τελικά στην Πάφο αφού επέδειξαν ενδιαφέρον η Αγία Βαρβάρα και το ΕΒΕ Πάφου. Σε άλλο δημοσίευμα ο “Φ” αναφέρει ότι χθες οι συντεχνίες της Cyta κατέληξαν σε ριζοσπαστική αντιπρόταση για την το θέμα της αποκρατικοποίησης.

“Ηλεκτροσόκ στις τιμές από τους ιδιώτες” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ , οι ιδιωτικοί παροχείς ηλεκτρικού ρεύματος χρεώνουν κατά μέσο όρο 23% πιο ψηλές τιμές σε σχέση με δημόσιους οργανισμούς και αυτό , γράφει η εφημερίδα, ξυπνά εφιαλτικά σενάρια για την Κύπρο ενόψει ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας. Αλλού αναφέρει ότι η Κυβέρνηση παραμένει άτεγκτη στο θέμα των ωραρίων και ότι την Δευτέρα συνέρχεται εκ νέου η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Σε άλλο δημοσίευμα η “Χ” αναφέρει ότι συνεδρίασε στην Κύπρο το Προεδρείο της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ και εξέφρασε σαφείς θέσεις για το Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Ο Ολάντ επιθυμεί εντατικοποίηση των επιδρομών” αναφέρεται στην συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον ΠτΔ, προσθέτοντας ότι ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε στα μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle ότι θέλει να ενταθούν οι επιδρομές στη Συρία. Επίσης γράφει ότι άνοιξε συζήτηση στην Βρετανία καταπόσο η Κύπρος είναι ακόμη ασφαλής τουριστικός προορισμός μετά την απόφαση του Λονδίνου για επιδρομές κατά του ΙΚ από τις Βάσεις στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι επίδοξος κλέφτης αυτοκινήτου στη Λεμεσό πιάστηκε από κάμερα ιδιώτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: