Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι επαφές σήμερα στη Λευκωσία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και η απόφαση να ανανεωθεί το συμβόλαιο της TOTAL στο οικόπεδο 11 είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης η κόντρα ΔΗΣΥ – Ευρωπαϊκού Κόμματος, η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στη CYTA στις 14 Δεκεμβρίου, η απόφαση της Βουλής να καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση καταχρηστικών επιτοκίων από τις τράπεζες και άλλα θέματα.

Η “Αλήθεια” με κύριο τίτλο “Ανανέωσε η TOTAL για το οικόπεδο 11” γράφει ότι σε ανανέωση του συμβολαίου της για το οικόπεδο 11 προχώρησε η γαλλική εταιρεία TOTAL. Γράφει αλλού ότι στο επίκεντρο διπλωματικού οργασμού θα βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες μέρες η Κύπρος, με την άφιξη χθες βράδυ του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και αύριο του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Προβάλλει επίσης δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην Κυβέρνηση. Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουγιάλης ρίχνουν την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Η Σημερινή” προβάλλει υπό τον τίτλο “Ρωσική ασπίδα για λύση Κυπριακού” γράφει ότι έτοιμος να στείλει πολλαπλά μηνύματα βαρύνουσας σημασίας προς κάθε κατεύθυνση είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στο νησί. Προβάλλει αλλού την απόφαση των συντεχνιών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ημέρα κατάθεσης των νομοσχεδίων για τα εργασιακά στη CYTA στο Υπουργικό. Η “Σ” αναφέρει επίσης ότι η Βουλή θα καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση καταχρηστικών επιτοκίων από τις τράπεζες.

“¨Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Γεώτρηση ΤΟTAL το καλοκαίρι” γράφει ότι ανανεώνεται και επίσημα για ακόμα μια διετία το συμβόλαιο έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου “11” με την TOTAL. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Ελεγκτής στέλνει στον Εισαγγελέα σκάνδαλο της δικής του Υπηρεσίας για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Αλλού γράφει ότι αρχίζει η κατάσχεση χρημάτων με 20 οφειλέτες που αρνούνται να πληρώσουν.

Η “Χαραυγή” κάτω από τον τίτλο “Ρωσία – Τοιυρκία: Κτύπησε κόκκινο η ένταση” γράφει ότι η Ρωσία κλιμακώνει τα αντίποινα προς την Τουρκία, με τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να υπογράφει, χθες, κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ σειρά κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να πλήξουν οικονομικά την ‘Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι τιμήθηκαν χθες βράδυ με το βραβείο “Κώστα Λυμπουρή και Νίκη Γεωργίου” οι Κώστας Χατζανδρέου και Παράσχος Χαραλάμπους. Προβάλλει επίσης το έκτακτο συνέδριο της ΠΕΟ στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας της Πάμπης Κυρίτσης τόνισε την ανάγκη αντεπίθεσης στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο “Το SBA σε στάση αναμονής για να βομβαρδίσει τον ISIS στη Συρία” γράφει ότι η Βρετανία θα διπλασιάσει τον αριθμό των αεροπλάνων της που διενεργούν βομβιστικές επιθέσεις από το Ακρωτήρι. Παρουσιάζει επίσης στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία και σχετική λεζάντα για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα. Γράφει επίσης ότι ο φονιάς των τριών στη Λεμεσό φίλησε το χέρι της μάνας των δύο αδελφών μετά το φονικό, σύμφωνα με τον αδελφό τους Γιάννη Ντορτζή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: