«Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες, και αυτό είναι συγκινητικό»




«Είναι προνόμιο που βρίσκομαι εδώ αυτή την εποχή που, ενώ όλες οι χώρες κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες, η Ελλάδα δεν το κάνει. Παρότι δεν υποστηρίζεται πολύ γι’ αυτή της τη στάση. Κι αυτό είναι πολύ συγκινητικό».

Αν και δεν επιδιώκει να δίνει πολιτική χροιά στα έργα της, η Λουσίντα Τσάιλντς, ένας από τους ζωντανούς θρύλους του σύγχρονου αμερικανικού χορού και του μινιμαλισμού, μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων και περί πολιτικής στους Έλληνες δημοσιογράφους: «Φυσικά και δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μετά από αυτό που έγινε στο Παρίσι, δυστυχώς, οι πρόσφυγες είναι αυτοί που θα βγουν περισσότερο χαμένοι. Όμως, όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο. Ας κάνουμε λοιπόν το καλύτερο που μπορούμε!».

Ήρεμη και επιβλητική, γεμάτη αυτοπεποίθηση ακόμη και στα 75 χρόνια της , η Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτις βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παράσταση-ορόσημο που παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας: Το «Available Light», που έρχεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αποτελεί τη μετά από δεκαετίες αναβίωση (με συμπαραγωγό και το Ίδρυμα Ωνάση) μιας παραγγελίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, το 1983.

Σε αυτήν, τρία ιερά τέρατα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο πολυβραβευμένος συνθέτης Τζον Άνταμς, ο σταρ της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρι και η κορυφαία χορογράφος αναβιώνουν ένα εμβληματικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία. Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ σημαντικών δημιουργών, το «Available Light» αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: