Η έκθεση του Φώτη Κόντογλου φέρνει στο φως 27 άγνωστα έργα




Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά τη μνήμη του Φώτη Κόντογλου, για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ».

Η έκθεση αποκαλύπτει όχι μόνον το ζωγραφικό του έργο, κοσμικό και θρησκευτικό, αλλά φωτίζει για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.

«Αυτό που επιδιώξαμε δεν ήταν να δείξουμε άλλη μια αναδρομική έκθεση του Φώτη Κόντογλου, δεν ήταν στόχος να βγάλουμε για άλλη μια φορά στο φως τα μεγάλα κλασσικά έργα του καλλιτέχνη, αλλά θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να φωτίσουμε όλες τις πτυχές μιας πραγματικά πολυσχιδούς πραγματικότητας όπως αυτή του Κόντογλου» είπε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ιωάννα Αλεξανδρή και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά θα δείξουμε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της πνευματικής και καλλιτεχνικής του διαδρομής. Αυτό που επιδιώξαμε είναι εκτός από το ζωγραφικό του έργο να παρουσιάσουμε το λογοτεχνικό του έργο, το έργο του ως κριτικού, το έργο του ως δημοσιογράφου, ως συντηρητή και ως ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και της μεταβυζαντινής ζωγραφικής

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: