Η Ε.E. επιβραβεύει την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία




‘Ανοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση ΕΕ – Τουρκίας κατά τρόπο «θεσμικά απαράδεκτο» ξεκινάει η Κομισιόν, την ώρα που η ίδια στην τελευταία της ετήσια έκθεση για την χώρα επισημαίνει την «σοβαρή υποχώρηση» στην τήρηση κράτους δικαίου, και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αυτό αναφέρει σε ερώτηση για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το προηγούμενο Σάββατο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, την οποία κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή.

Στην ερώτηση ο κ. Χουντής αναφέρει πως στη Τουρκία δικαστές και εισαγγελείς υπέστησαν «ισχυρές πολιτικές πιέσεις», ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί συλλήψεις δημοσιογράφων εξαιτίας αποκαλύψεων για παραδόσεις όπλων από την Τουρκία στο ισλαμικό κράτος αλλά και η εν ψυχρώ δολοφονία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στο Ντιγιάρμπακιρ.

Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβραβεύει την Τουρκία, επισημαίνει στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, υπενθυμίζοντας τις διεθνείς κραυγαλέες καταγγελίες για ενίσχυση του ISIS από την Τουρκία, παραπέμποντας ενδεικτικά σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ενώ κατηγορεί την Κομισιόν ότι με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης και τη συμμετοχή της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Άμυνας – Ασφάλειας, κατ’ ουσίαν επιβραβεύει την Τουρκία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των Κούρδων, για το ρόλο που παίζει στη Μέση Ανατολή, για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το casus belli, αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Ο Νίκος Χουντής καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, αποτελούν την αρχή αποσάθρωσης της έσχατης γραμμής άμυνας που είχε υιοθετήσει επί μία δεκαετία η Ελλάδα, όταν μετά από πιέσεις είχε δεχτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, συνιστά υποχώρηση σε θέματα που συναρτώνται άμεσα και έμμεσα με κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Είναι πραγματικά τραγικό ότι, ενώ είμαστε στο «παραπέντε» μιας κραυγαλέας οπισθοχώρησης σε καίριας σημασίας εθνικά θέματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο απέφυγαν να πάρουν οποιαδήποτε θέση και κρύφτηκαν πίσω από το tweet του Πρωθυπουργού (με τα ανώδυνα αλλά επικοινωνιακά χρήσιμα παράπονα στο «φίλο Αχμέτ» για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο) αλλά και τις συζητήσεις για την ενίσχυση της «κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» αναφέρει ο κ. Χουντής.

Συγκεκριμένα ερωτάται η Επιτροπή από τον κ. Χουντή:

1. Γιατί με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, όπως « Θεμελιώδη Δικαιώματα», «Δικαιοσύνη», επιβραβεύει την Τουρκία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των Κούρδων;

2. Γιατί προωθείται αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης και συμμετοχή στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Άμυνας – Ασφάλειας, όταν η Τουρκία καταγγέλλεται για αμφιλεγόμενη στάση στην Μεσανατολική κρίση, δεν αναγνωρίζει κράτος-μέλος, διατηρεί το Casus belli και παραβιάζει συνεχώς ελληνικό εναέριο χώρο;

3. Πώς αξιολογεί διεθνείς καταγγελίες, ότι η Τουρκία με πράξεις και παραλείψεις επιτρέπει και ανέχεται ενίσχυση του ISIS;».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: