Οι αποτυχίες Ερντογάν τον υποχρεώνουν να στραφεί προς το Ισραήλ




H ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα ότι η Άγκυρα δεν είχε πουθενά αλλού να στραφεί.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ διαταράχθηκαν το 2010 με το επεισόδιο με τον στολίσκο της Γάζας. Ο Τούρκος, πρωθυπουργός τότε, Ερντογάν είχε ξεκινήσει την πολεμική κατά του Ισραήλ, πάντως, από το 2009 όταν δημοσίως είχε επιτεθεί στον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρεζ, στο Νταβός.

Η Τουρκία φιλοξένησε και φιλοξενεί στελέχη της Χαμάς στο έδαφός της, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2015 ο Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για εγκλήματα πολέμου.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, γενικά, στόχευε στην απεξάρτηση της Τουρκίας από το Ισραήλ. Όμως η Τουρκία, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν τα πάει καθόλου καλά στην περιφερειακή της πολιτική.

H Τουρκία βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις εναντίον του κυρώσεις, αλλά μετά συγκρούστηκε μαζί του λόγω Άσαντ και Συρίας. Ως υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Ερντογάν έχασε την Αίγυπτο.

Η Τουρκία ήταν και παραμένει βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης διαφόρων οργανώσεων στην Συρία. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να σφραγίσει τα σύνορά της, το οποίο δεν έπραξε. Επίσης η Τουρκία βομβάρδισε τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές και πουλά το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους στη μαύρη αγορά.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έδωσε και χημικά στους τζιχαντιστές και στις 24 Νοεμβρίου κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος, στην τελική έκφανση της σύγκρουσής της με τη Ρωσία στον συριακό. Η Ρωσία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, ακυρώνοντας και τα σχέδια του αγωγού Turkish Stream.

Προσπαθώντας λοιπόν να διορθώσει όλα αυτά ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να αναθερμάνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, αξιοποιώντας και το φυσικό αέριο και τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν δήλωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ θα ωφελήσει την Τουρκία. Επέμεινε όμως ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, να ζητήσει συγνώμη για τους Τούρκους νεκρούς του 2010 και να καταβάλει αποζημίωση, ενώ επέδειξε ενδιαφέρον για το ισραηλινό φυσικό αέριο.
Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, δηλαδή! Από το 2010 οι εμπορικές συναλλαγές Ισραήλ-Τουρκίας έχουν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 5,6 δισ. δολάρια.

Αν και οι αγορές ισραηλινών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία έχει σταματήσει, το εμπόριο έχει ενισχυθεί και αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο λόγω φυσικού αερίου. Το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημίωση 20 εκ. δολαρίων στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα εκδιώξει την ηγεσία της Χαμάς από την Κωνσταντινούπολη.
Πάντως η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ απλώς σηματοδοτεί την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Ερντογάν σε κάθε άλλο πεδίο.

http://www.gatestoneinstitute.org/7069/turkey-israel-relations

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: