Γιατί ο Ευκλείδης είπε στη Ντέλια “δεν είμαστε αποικία” – Σκληρό παζάρι για τον ρόλο του ΔΝΤ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τα 13 προαπαιτούμενα, ο μελλοντικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο τρόπος δράσης και αντίδρασης των αξιωματούχων του Ταμείου θεωρείται προκλητικός από τον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι δημοσιοποίησαν την ενόχλησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του για την ανάγκη να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και να αλλάξει ο ρόλος του.

Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον με τον οποίο επικοινωνήσαμε δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και σε ερώτησή μας αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου απάντησε ότι είναι μια απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο και εφόσον πληρούνται οι όροι που έθεσε άτυπα η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να συμφωνηθεί το συνταξιοδοτικό, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και πρέπει να πραγματοποιηθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν τα παραπάνω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα τεθεί το θέμα του ποσού με το οποίο θα συμμετάσχει το Ταμείο, διότι υπάρχουν αντιδράσεις στο ΔΣ».

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι με τα νέα δεδομένα, της αποδοχής δηλαδή του κινεζικού γουάν από το ΔΝΤ και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της FED, μπορεί να μη συμφέρει την Ελλάδα να δανειστεί από το ΔΝΤ. «Λόγω αυτής της κατάστασης, όπως την περιέγραψα, δεν αποκλείω οι πλευρές να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτό διαζύγιο, αν και πρέπει να δώσει κανείς μεγάλη σημασία στις αντιρρήσεις της Γερμανίας», τόνισε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι «η γνώμη (της Γερμανίας) θα μετρήσει περισσότερο εκ των υπολοίπων».

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι «το καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός και εποπτικός σύμβουλος, επειδή έτσι θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για την ελάφρυνση του χρέους». Με τη διευθέτηση αυτή, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα παρακάθονται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν βέτο, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα επηρεάζουν τους Ευρωπαίους.

Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μας περιέγραψε το παρακάτω περιστατικό για να δείξει τον τρόπο συνεννόησης των δανειστών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων: «Κατά τη συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παίχθηκε μπροστά στα μάτια των Ελλήνων υπουργών το παιχνίδι του καλού και του κακού. Ο κ. Κοστέλο ήταν τρόπος του λέγειν ”θετικός” και η κ. Βελκουλέσκου η σκληρή. Οταν συζητούνταν το θέμα του επικεφαλής του Ταμείου ο κ. Κοστέλο κοίταζε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ πριν απαντήσει. Η κ. Βελκουλέσκου σε δύο περιπτώσεις τού έδωσε να καταλάβει ότι δεν συμφωνεί.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Τσακαλώτος, που είδε τη σκηνή, και τους είπε: ”Τι νομίσατε; Είμαστε αποικία και θα θέσετε επικεφαλής ξένο;”.

Του απάντησαν ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συμβαίνει αυτό, αλλά ο υπουργός Οικονομικών ήταν ανυποχώρητος».

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: