Για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή μίλησαν Τσίπρας-Αμπάς




Τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει να παίξει η Ελλάδα, «ως πόλος σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο «και ως μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ».

Συνεπώς – τόνισε – “μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος».

Αύριο, σε ειδική συνεδρίαση, η ελληνική Βουλή θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστίνης, ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Αμπάς ότι «όλοι έχουν να θυμούνται την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε χαρά που συναντά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, και τόνισε ότι «θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό, γιατί σας συναντώ μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τόσες φορές».

Ο κ. Αμπάς αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος, «προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα», είπε. «Αν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς».

«Έχοντας καλές σχέσεις μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο», κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: