Φρέσκαρε κόκκινες γραμμές ο Ακιντζί: Ζητά εγγυήσεις, πλήρη πλειοψηφία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λίγα μόνο 24ωρα μετά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εικόνα προόδου που παρουσιάσθηκε, ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε να προσγειώσει την όποια αισιοδοξία δημιουργήθηκε.

Σε μια δήλωση, που θεωρείται εν πολλοίς και απάντηση σε αναφορές που έγιναν εντός του Εθνικού και είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί έκρινε αναγκαίο να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Δείχνει με την δημόσια τοποθέτησή του ότι από τη μια αναδεικνύει τις κόκκινες γραμμές του και από την άλλη, θέλει να καθησυχάσει τους Τουρκοκύπριους και προφανώς τους εποίκους.

Πρώτο, ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν πως η ασφάλεια τους περνά μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να επιτευχθεί μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς. Και αυτό το αίσθημα, όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί, κατοχυρώνεται μέσα από τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Λέγοντας πως ναι μεν είναι σημαντικό να νοιώθουν ασφαλείς και οι Ελληνοκύπριοι και να μην αισθάνονται ότι απειλούνται τόνισε πως πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση στις ανησυχίες και τα αιτήματα των Τ/κ στο κεφάλαιο αυτό. Υπενθυμίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί όπως τα θέματα της ασφάλειας και οι εγγυήσεις θα συζητηθούν στο τέλος, εξήγησε ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των δυο πλευρών στην Κύπρο αλλά και των τριών εγγυητριών χωρών».

Δεύτερο, παρουσιάσθηκε να επιμένει στη διασφάλιση ότι οι Τ/κ θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τ/κ συνιστών κρατίδιο. Ανέφερε πως μια απαραίτητη αρχή για την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η διζωνικότητα, που σημαίνει οι Τουρκοκύπριοι να κυβερνούν τη δική τους συνιστώσα πολιτεία στη δική τους περιοχή και να έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης. Αυτή η θέση σαφώς και παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και βασικές ελευθερίες.

Τρίτο, σε μια γενική τοποθέτηση που συνιστά περιγραφή του πλαισίου της συμφωνίας, ο κ. Ακιντζί είπε πως συνεχίζουν να προσπαθούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, με δυο συνιστώσες πολιτείες, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Είπε πως η συμφωνία θα είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και παραμέτρους των ΗΕ. Διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς που παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν.

Τέταρτο, επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του στην ιθαγένεια, είπε πως οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» θα είναι πολίτες της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και απαντώντας στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είπε πως ο αριθμός των «υπηκοοτήτων» δεν μπορεί να περιοριστεί με αναλογίες.

Σε σχέση με το εδαφικό, ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως δεν έχει συζητηθεί ακόμη λεπτομερώς. Είπε ακόμη δεν έχουν υπερπηδηθεί οι δυσκολίες στο περιουσιακό, αλλά εάν υπάρχει θέληση είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος σε αυτό τα θέματα. Ο Ακιντζί μετά από τα πιο πάνω, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στους επόμενους μήνες «εφόσον συνεχίσει να υπάρχει θέληση». Υποδεικνύοντας πως υπάρχουν ακόμη θέματα που χρειάζεται να λυθούν, είπε πως είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα τους επόμενους μήνες.

Περιουσιακό συζήτησαν οι διαπραγματευτές

ΝΕΑ συνάντηση είχαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συνεχίζοντας τη συζήτηση στο περιουσιακό. Οι δυο διαπραγματευτές, που θα βρεθούν και αύριο, πλαισιώνονται από ειδικούς για θέματα περιουσιών. Την περασμένη βδομάδα οι Μαυρογιάννης και Ναμί συναντήθηκαν δύο φορές, στις 30 Νοεμβρίου και τις 2 Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στις 20 του ίδιου μήνα, ημέρα Κυριακή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: