Ετοιμάζεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Στα τέλη Δεκεμβρίου με πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η έκθεση αναμένεται ότι θα έχει τεχνικό χαρακτήρα και θα εστιαστεί στα ζητήματα των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποφεύγοντας να δώσει πολλές λεπτομέρειες στην προετοιμασία που έχει γίνει για τα ζητήματα έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση λύσης.

Λόγω της ευαίσθητης φάσης των συνομιλιών, δεν αναμένεται να υποβληθεί σ’ αυτή τη φάση χωριστή έκθεση καλών υπηρεσιών και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ 2-3 παράγραφοι με συνοπτική παρουσίαση των εξελίξεων στο κυπριακό, την καταγραφή ότι σημειώθηκε πρόοδος κι ότι η λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 31 Ιανουαρίου κι έναρξη των διαβουλεύσεων για το ψήφισμα δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Για τα θέματα των καλών υπηρεσιών θα γίνει προφορική ενημέρωση των μελών του Σ.Α., στην διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων, στις 25 Ιανουαρίου, από τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία θα εστιαστεί στα θέματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα έλθει στη Νέα Υόρκη από το Νταβός της Ελβετίας, όπου μεταξύ 20-23 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου ο κ. Έιντε είναι διευθύνων σύμβουλος.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι έχει καλεστεί να παρευρεθεί στο φόρουμ – όπως και πέρυσι – ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι πολύ πιθανόν ανάλογες προσκλήσεις να σταλούν και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί σχετικά η Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί στις 4 Ιανουαρίου ο κ. Έιντε, για να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι είναι στα σχέδια του κ. Έιντε να φέρει κοντά τις εγγυήτριες δυνάμεις για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων. Αν μάλιστα στον περίγυρο βρίσκονται οι δύο ηγέτες, δημιουργούνται συνθήκες μιας «άτυπης πολυμερούς».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τόπος φιλοξενίας άτυπων συναντήσεων, που τελικά έγραψαν ιστορία, όπως αυτές μεταξύ Αραφάτ – Περές, Ανδρέα Παπανδρέου – Τουργούτ Οζάλ κ.α..

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: