Ερντογάν “καρφώνει” Πούτιν: «Κάποτε με έλεγε γενναίο και τολμηρό»…




Πριν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήριζε «γενναίο και τολμηρό» τον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δηλώσεις του Πούτιν για μένα αφορούσαν πάντα τη γενναιότητα και την τόλμη μου. Επίσης είχε πάντα καλά λόγια να πει για την έντιμη διοίκησή μου», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας πως όλες οι χώρες αναγνωρίζουν το δίκιο της Τουρκίας, σχετικά με το περιστατικό.

«Μίλησα με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, την πρώτη μέρα στο Παρίσι. Επίσης μίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν φύγω από το Παρίσι. Όλοι τους έδωσαν δίκιο στην Τουρκία. Και το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Τουρκία. Η δήλωση τους ήταν θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμ. Η δήλωση του κ. Ομπάμα, στην συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης ξεκάθαρη», είπε ο Ερντογάν.

«Αν ξέραμε ότι το αεροσκάφος ήταν ρωσικό θα ακολουθούσαμε άλλο τρόπο να το προειδοποιήσουμε και ο χρόνος που θα του δίναμε θα είχε επεκταθεί», είπε. «Μετά τα πρόσφατα περιστατικά στην περιοχή οι κανόνες εμπλοκής είχαν αυστηροποιηθεί. Πρέπει να προσέχουμε πολύ τον εναέριο χώρο μας στα σύνορα με την Συρία. Στο επικίνδυνο αυτό περιβάλλον είδαμε ένα άγνωστο αεροσκάφος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας», είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας ανοικτό το περιθώριο ελιγμών προς αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Η αντίδραση της Ρωσίας μετά το συμβάν δεν ήταν και πολύ διπλωματική. Αντέδρασαν με το συναίσθημα. Ούτε οι κυρώσεις μετά το συμβάν ήταν τόσο ωραίες. Οι προηγούμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου συζητήθηκαν με τη Ρωσία, σε κάθε επίπεδο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη τέτοια παραβίαση. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες παραβιάσεων. Μια από αυτές, από τη Μαύρη Θάλασσα, διήρκεσε 15 λεπτά. Όταν τους προειδοποιούσαμε μας έλεγαν πως οι πιλότοι τους δεν ξέρουν αγγλικά. Το ίδιο έγινε και με την πρώτη παραβίαση στην Συρία. Αυτά τα συμβάντα μας θλίβουν στρατηγικά», είπε.

http://www.hurriyetdailynews.com/putin-used-to-call-me-brave-and-bold-erdogan.aspx?pageID=238&nID=91976&NewsCatID=352

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: