Έπεσε η αυλαία στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου




Το 28ο Πανόραμα έριξε την αυλαία του με την προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας “Brooklyn” του Τζον Κρόουλι, βασισμένη στο βραβευμένο μπεστ σέλερ του Κολμ Τόιμπιν.

Η ταινία διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν. H ταινία θα βγει στις αίθουσες την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Το Βραβείο Κοινού κέρδισε, ανάμεσα στις 12 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το “Babai” του Βίσαρ Μορίνα, επίσημη υποψηφιότητα του Κοσόβου για τα Όσκαρ. Μια «ταινία ζοφερή, με ένα βαθιά ανθρώπινο νόημα, την εμπιστοσύνη». Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία “L’ombre des femmes” (Στη σκιά των γυναικών) του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ. Ενώ το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη κέρδισε η ταινία “The treasure” (Comoara – Ο θησαυρός), του Ρουμάνου Κορνέλιου Πορουμπόιου «για την ικανότητά του να εκφράσει με μινιμαλιστικό τρόπο μια δυνατή ιδέα, και για το πώς η μυθοπλασία χτίζει από το μηδέν μια πραγματικότητα».

«Μπορεί να επιβλήθηκαν capital controls, αλλά ευτυχώς στις ταινίες δεν επιβλήθηκαν film controls» σημείωσε ο κριτικός κινηματογράφου και ψυχή του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, σχολιάζοντας στην τελετή λήξης τις πρωτόγνωρα αντίξοες οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ και φέτος. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απώλεια «του σπουδαίου ηθοποιού και καλού φίλου τού Φεστιβάλ, Μηνά Χατζησάββα», το όνομα του οποίου μνημονεύτηκε και από άλλους παραβρισκόμενους στην τελετή λήξης: τους σκηνοθέτες Δημήτρη Αθανίτη, Βασίλη Βαφέα, Νίκο Βεργίτση, Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Βρεττάκο, Διονύση Γρηγοράτο, Μάνο Ευστρατιάδη, Μάνο Ζαχαρία, Νίκο Ζερβό, Νίκο Κορνήλιο, Βασίλη Μαζωμένο, Γιάννη Οικονομίδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Τάκη Παπαγιαννίδη, Χάρη Παπαδόπουλο, Μαριτίνα Πάσαρη, Νίκο Σαββάτη, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Άρη Φωτιάδη, Μάρκο Χολέβα, Τάσο Ψαρρά κ.ά., τους ηθοποιούς Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλη Μουρίκη, Γιώργο Πυρπασόπουλο, τον παραγωγό Νίκο Σέκερη, τη διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και τους συγγραφείς Θανάση Βαλτινό, Τάσο Γουδέλη και Σωτήρη Δημητρίου.

Μπορεί λόγοι υγείας να μην επέτρεψαν στον Μπερτράν Ταβερνιέ να έρθει στην Ελλάδα για το αφιέρωμα στο έργο του και το master class που θα παρέδιδε στo πλαίσιo του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όμως η επιστολή του που αναγνώσθηκε στην τελετή λήξης του Πανοράματος (2/12) εκτός από συγκινητική -ο σκηνοθέτης υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρκίνου- ήταν εξίσου μάχιμη και στοχευμένη: «Οι ταινίες μπορεί να είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως και η κουλτούρα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το καταλάβει, αντί να παίρνει δραστικά μέτρα για την Ελλάδα, αντί για όλες τις αμερικανικές εταιρείες που ποτέ δεν πληρώνουν φόρους με την ευλογία του κ. Γιούνκερ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπερτράν Ταβερνιέ, τιμώμενος σκηνοθέτης του 28ου Πανοράματος, το οποίο έριξε την αυλαία του με βραβεύσεις ταινιών και προσωπικοτήτων για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη. Εκτός του Μπερτράν Ταβερνιέ, τιμώμενα πρόσωπα ήταν φέτος ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

Νατ. Δ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: