Ένα ιδιότυπο «Hotel» φιλοξενείται στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών




Σε ένα ιδιότυπο ξενοδοχείο-νυχτερινό θέρετρο, αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου, μεταμορφώνεται το Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) από τις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ της ομάδας blindspot theatre group με τίτλο «HOTEL», όπου στο ξενοδοχείο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας: καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Το προσωπικό του HOTEL, ενημερωμένο από τα ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το «σενάριο» της ζωής τους.

Η καινούργια δουλειά της κολεκτίβας blindspot theatre group (Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Κωνσταντάτος και Βασίλης Παναγιωτακόπουλος) συνδυάζει την περφόρμανς με σύνθετες εικαστικές δράσεις. Και καθώς στην παράσταση εκτός από τους ηθοποιούς συμμετέχουν με το έργο τους εικαστικοί, φωτογράφοι και σχεδιαστές, το θέατρο της ΑΣΚΤ πληρούσε τις προϋπόθέσεις.

Μάλιστα εδώ, οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις παραστάσεις ζωντανά, αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία χάρη στις κάμερες που τοποθέτησε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάντου σε συγκεκριμένα σημεία της ΑΣΚΤ και συνδέονται με ένα videomixer επιτρέποντας στον σκηνοθέτη την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός έργου σαν το «Hotel»; ρωτάμε τον Μιχάλη Κωνσταντάτο. «Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς γύρω μας από φίλους και γνωστούς τη φράση “Δεν μπορώ να κοιμηθώ πια”. Πάντα υπάρχει κάτι πίσω από την έλλειψη επιθυμίας για ύπνο», απαντά ο σκηνοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, με τις επιλογές μας, με το περιβάλλον μέσα το οποίο ζούμε. Οπότε αρχίσαμε να μελετάμε έρευνες γύρω από το θέμα της αϋπνίας που απασχολεί τη σύγχρονη εποχή. Μέσα από αυτή τη διεργασία προέκυψε η ιδέα να στήσουμε μια φανταστική υπηρεσία που θα προτείνει θεραπείες στους εν δυνάμει πελάτες της που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: