ΕΕ: “Δεν εφαρμόζετε τον κανονισμό για τους αιτούντες άσυλο”




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία να υλοποιήσουν πλήρως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά την εφαρμογή Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ειδικότερα κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία να εφαρμόσουν ορθά τον κανονισμό Eurodac, ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού Eurodac είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου και τα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή σημειώνοντας, ότι τον Οκτώβριο απηύθυνε διοικητικές επιστολές προς την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία.

Η Επιτροπή καλεί επίσης την Ελλάδα και τη Μάλτα να κοινοποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, η οποία καθορίζει κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, και της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής η οποία αφορά την πρόσβαση στις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο εν αναμονή της εξέτασης της αίτησής τους.

Μ. Σπινθουράκης, Αθηναϊκό Πρακτορείο,Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: