Ε.Ε.: Δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στο …μέλλον




Κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία” και “πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας”. Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι “στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται”.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής “μη ικανοποιητική” και “πρέπει να επιταχυνθεί”.

Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση “επειγόντως”.

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πρίν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: