“Δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού, εγγυήτρια η Τουρκία”, επιμένει ο Ακιντζί




Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού εντός των επόμενων μηνών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

«Για την ακρίβεια η επίτευξη λύσης εντός των επόμενων μηνών δεν είναι τόσο εφικτή», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Αναφορικά με την πληθυσμιακή αναλογία, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η αναλογία 4/1 αφορά τους Έλληνες και τους Τούρκους, που θα έλθουν στην Κύπρο μετά τη λύση.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι προβλέπει πως, αν υπάρξει διέξοδος στα άλλα πέντε κεφάλαια και υπάρξουν φόρμουλες στο θέμα της διζωνικότητας, ικανοποιητικές για την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα υπάρξει διέξοδος και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως άφησε να νοηθεί ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, παρέπεμψε εξάλλου σε ό,τι αφορά την τελική φάση μιας συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, στη διαδικασία εκλογής Πάπα: «Σε μια συγκεκριμένη φάση, όπως με την εκλογή του Πάπα, θα κλείσουν οι πόρτες και δεν θα ανοίξουν μέχρι να βγει λευκός καπνός. Θα χρειαστούμε και εμείς μια τέτοια περίοδο» ανέφερε.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: