Δίκη ΧΑ: “Διέπραξε ανθρωποκτονία.. Δεν έτρεχε να φύγει. Ήταν προς έπαινο ότι τον πιάσατε;”




Την άποψη πως η ομάδα ΔΙΑΣ που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του Π. Φύσσα «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε» επανέλαβε στο δικαστήριο άλλος ένας αστυνομικός που καταθέτει ως μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Δημήτρης Μπάγιος, του οποίου η κατάθεση διεκόπη χθες, όταν λιποθύμησε εξεταζόμενος από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, δήλωσε ικανοποιημένος για τις ενέργειες της ομάδας του το βράδυ που μαχαιρώθηκε ο μουσικός.

«Εμάς μάς έστειλαν για να δώσουμε εικόνα, όχι να τους πιάσουμε, ούτε εξοπλισμό, ούτε εκπαίδευση έχουμε» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο μάρτυρας διευκρίνισε πως παρόλα αυτά «πιάσαμε τον δράστη» ενώ προκάλεσε την έκπληξη της κ. Λεπενιώτη όταν κατέθεσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έλαβαν έπαινο για τον τρόπο που λειτούργησαν.

«Πρόεδρος: Μιλήσατε εκ των υστέρων με κάποιον ανώτερο; Τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να μην υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα;

Μάρτυρας: Όλοι έλεγαν ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

Πρόεδρος: Ποιος είναι αυτός που σας επιβράβευσε;

Μάρτυρας: Ακόμα και ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πρόεδρος: Επίσημα το λέτε αυτό;

Μάρτυρας: Υπάρχει κι έπαινος.

Πρόεδρος: Τι έπαινος; Γιατί σας επαινεί;

Μάρτυρας: Γιατί συλλάβαμε τον δράστη.

Πρόεδρος: Διέπραξε ανθρωποκτονία.. Δεν έτρεχε να φύγει. Ήταν προς έπαινο ότι τον πιάσατε;

Μάρτυρας: Ναι. Κανείς δεν μας φώναξε “βοήθεια” ….αστυνομικός είμαι, δεν ξέρω …

Πρόεδρος: Γι’ αυτό σάς κάνω αυτές τις ερωτήσεις ..Και μου κάνει εντύπωση που σας επαίνεσαν ότι πιάσατε τον δολοφόνο.

Μάρτυρας: Τι θέλατε να κάναμε; Να πάμε οκτώ στους πενήντα; Ήταν αδύνατον, Εγώ ό,τι μού λένε κάνω, ο επικεφαλής έχει την ευθύνη».

Ο κ. Μπάγιος κατέθεσε πως όταν έφθασε, τρέχοντας, στο σημείο της δολοφονίας είδε το αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά παρκαρισμένο ανάποδα στην οδό Π. Τσαλδάρη και «τον συνάδελφο Δεληγιάννη με τη Λεγάτου να τραβάνε τον Φύσσα δεξιά, που τους είπε “όχι εμένα ρε παιδιά, αυτός με μαχαίρωσε”. Ήταν και κάποιοι στο σημείο που έτρεχαν να φύγουν».

Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος κάθισε στην άκρη για να διασφαλίσει τον χώρο, ενώ δύο συνάδελφοί του έβγαλαν από το αυτοκίνητο τον δράστη, ο οποίος καθόταν στη θέση του οδηγού. Ο αστυνομικός υποστήριξε πως αναζήτησε μάρτυρες, αλλά όλοι του έλεγαν «τώρα ήρθα».

Σε ερώτηση της προέδρου εάν έπιασαν κάποιον από αυτούς που έτρεχαν, ο κ. Μπάγιος απάντησε «Δεν ήταν δική μας δουλειά… Αυτοί που έφτασαν πρώτοι έπρεπε να το κάνουν. Εμείς δεν θα αφήναμε τον τραυματισμένο. Η ομάδα δεν σπάει. Δεν θα πήγαινα μόνος μου να κυνηγήσω 15 άτομα».

Ήταν, δε, απόλυτος στην απάντησή του όταν ρωτήθηκε, για πολλοστή φορά από την πρόεδρο, εάν θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, «να προλάβετε κάτι» όπως του είπε χαρακτηριστικά η κ. Λεπενιώτη: «Τι να προλάβουμε; Με τα δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, δεν ξέραμε… δεν είμαστε αρκετοί… το Κέντρο μάς έστειλε για να δώσουμε εικόνα, όχι να τους πιάσουμε, ούτε εξοπλισμό, ούτε εκπαίδευση έχουμε… Γι αυτά υπάρχουν η ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ».

Πρόεδρος.: Εσείς για τι είστε;

Μάρτυρας.: Για κλοπές, ληστείες.

Πρόεδρος: Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, θεωρείτε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι; Πήγατε, απλά, για να βλέπετε;

Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλει το Κέντρο κι άλλους… αργούν, όμως, αυτοί να έρθουν… Είχε δοθεί σήμα…

Πρόεδρος: Ήρθαν;

Μάρτυρας: Εν καιρώ!

Πρόεδρος: Εν καιρώ….

Μάρτυρας: Ε… δεν πρόλαβαν…

Πρόεδρος: Ή εσείς φταίτε ή εκείνος που διαβίβασε από το Κέντρο κι έστειλε τους οκτώ της ΔΙΑΣ ..Εσείς το μόνο που κάνατε ήταν να συλλάβετε έναν Ρουπακιά που πήγαινε κι αργά-αργά…

Μάρτυρας: Δεν μας είπε κανείς τι γινόταν.

Πρόεδρος: Έπρεπε κάποιος να έρθει και να σας το πει για να κυνηγήσετε τους υπεύθυνους; Αν σήμερα σας έστελναν σε ένα παρόμοιο περιστατικό έτσι θα λειτουργούσατε;

Μάρτυρας: Θα έκανα ό,τι μου έλεγαν…

Πρόεδρος: Εσείς, πρωτοβουλία δεν παίρνετε;

Μάρτυρας: Ό,τι πουν οι επικεφαλής ….οι οκτώ δεν θα ελέγχαμε τους 50 …δεν κινδύνευε κανείς εκείνη τη στιγμή.

Ο αστυνομικός κατέθεσε πως φοβήθηκε όταν είδε τους συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι κανείς δεν προσπάθησε να αποτρέψει τη σύλληψη του Γ. Ρουπακιά. Η απάντησή του, μάλιστα, προκάλεσε άλλο ένα σκωπτικό σχόλιο της προέδρου: «Εύκολη σύλληψη τελικά, ο ίδιος πήγαινε αργά, κανείς δεν ήρθε να σας τον πάρει…».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο μάρτυρας υποστήριξε για το ίδιο θέμα πως ο συνάδελφός του, ο Δεληγιάννης, του είχε πει αργότερα πως κάποιος τον τράβηξε τη στιγμή της σύλληψης.

Στις 11 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση του αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ, Δημήτρη Μπάγιου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο επικεφαλής τους όφειλε να έχει ενημερώσει τα μέλη της Ομάδας σε περίπτωση που έβλεπαν όπλα, εννοώντας τα ρόπαλα. «Θα έπρεπε να το ξέραμε, δεν μας το είπε» τόνισε.

Επίσης, είπε ότι πιστεύει πως τρία με τέσσερα άτομα που έφυγαν από το σημείο της δολοφονίας «είχαν σχέση με την ομάδα των 50».

Κατά την εξέταση του αστυνομικού, η πολιτική αγωγή τού επέδειξε φωτογραφίες από τη δικογραφία, στις οποίες απεικονίζονται όπλα τύπου καλάσνικοφ, ζητώντας να απαντήσει εάν τέτοιου είδους όπλα κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο. Ο μάρτυρας ανέφερε: «Αν είναι αληθινά όχι, αν είναι ψεύτικα ναι. Δεν μπορώ να πω από τις φωτογραφίες. Υπάρχουν ακριβείς απομιμήσεις».

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από εκπροσώπους των θυμάτων, ο κ. Μπάγιος επανέλαβε πως η ομάδα του δεν διέθετε εξοπλισμό και εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει την ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, για τους οποίους είπε: «Ήξερα ότι έχουν έρθει για κακό σκοπό».

Τζ. Β, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: