Χριστοδουλίδης: “Oι δηλώσεις Ακιντζί επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες, “




Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιβεβαιώνουν τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε κατ΄ επανάληψη σημειώσει ότι στην εν εξελίξει διαδικασία έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε αριθμό θεμάτων, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφωνίες σε αριθμό άλλων θεμάτων» αναφέρει.

Η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, « θα πρόκειται για μια λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους μέλους της ΕΕ και η οποία θα σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους».

Σε περίπτωση εμμονής σε θέματα, που δεν διασφαλίζουν τα πιο πάνω, καθώς επίσης και την ανάγκη η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη, «τότε δεν θα καταλήξουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογραμμίζει.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις, μαζί με την ανταλλαγή περιουσιών, αποτελούν τη διέξοδο για την επίλυση του προβλήματος στο κεφάλαιο του περιουσιακού. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων και επανέλαβε ότι «όλοι οι πολίτες (σ.σ: περιλαμβανομένων των εποίκων που έχουν “υπηκοότητα” της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου) θα γίνουν πολίτες της νέας ομοσπονδίας». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά πεδία του Κυπριακού. Ωστόσο, σημείωσε, «παραμένουν προβλήματα και αγκάθια σε διάφορα πεδία».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στο περιουσιακό ζήτημα οι δυο πλευρές συνεχίζουν να συζητούν τα κριτήρια. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, είπε, σε αυτό το πεδίο, οι δυο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στο κεφάλαιο του εδαφικού.

Στο περιουσιακό δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η απομάκρυνση όσο το δυνατόν μικρότερου αριθμού ατόμων από τις σημερινές εστίες τους στο βόρειο κομμάτι του νησιού, μετά τη λύση.

Οι εγγυήσεις θα συζητηθούν σε μια διεθνής διάσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δυο κοινότητες, δήλωσε ο κ. Ακιντζί και υπογράμμισε ότι δίχως τις εγγυήσεις της Τουρκίας στο επικείμενο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την λύση.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: