Ο Αλέξης πήρε στα χέρια του το Ασφαλιστικό και δεσμεύθηκε ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις




Στα χέρια του πρωθυπουργού φαίνεται να βρίσκεται πλέον το καυτό θέμα του ασφαλιστικού με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει τα αμέσως προσεχή 24ωρα τις τελικές της αποφάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικέ πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, έχει καταθέσει την κυβερνητική πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα και από εδώ και στο εξής αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις που θα τεθούν υπόψη των θεσμών.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει αύξηση εργοδοτικών εισφορών αλλά και μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και πρόωρες συντάξεις ενώ οι δανειστές παραμένουν αρνητικοί στο ενδεχόμενο της αύξησης των εισφορών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εκπρόσωποι των θεσμών περιμένουν το κείμενο της ελληνικής πρότασης μέχρι τις 5 Ιανουαρίου προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους ενώ πρόκειται να γίνει και ανταλλαγή e-mail και πιθανότατα και τηλεδιασκέψεις των δανειστών με υπουργούς μέχρι την κατάθεση του τελικού κειμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Σοφίας Δήμτσα, το κουαρτέτο δηλώνει επιφυλακτικό σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό. Στις 18 Ιανουαρίου είναι καθορισμένο το πρώτο ραντεβού και η άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα, με τις ημερομηνίες που είχαν ακουστεί για έλευσή τους νωρίτερα να μην επιβεβαιώνονται τελικά.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το θέμα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αμανατίδης και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΝΔ κατήργησε το 3,9% με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για αναπτυξιακή πολιτική ώστε οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν νέες προσλήψεις είπε ο κ. Αμανατίδης προσθέτοντας όμως ότι το 3,9% “χαρίστηκε” στους εργοδότες χωρίς να υπάρξει όμως συνακόλουθη δέσμευση από την πλευρά τους.

Επιπρόσθετα εκτίμησε ο κ. Αμανατίδης ότι η απώλεια πόρων ύψους 700 – 800 εκατομμυρίων ευρώ έπαιξε αρνητικό ρόλο στο ασφαλιστικό.

Από τη μεριά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρομπόλη στο MEGA σύμφωνα με τις οποίες όπως ισχυρίστηκε, εάν η Ελλάδα είχε την ανάπτυξη που προβλεπόταν θα είχε λάβει η χώρα 400 εκατομμύρια από την ανάπτυξη. Επειδή όμως η ανάπτυξη έγινε ύφεση, τα χρήματα αυτά χάθηκαν.

“Να ξέρουν λοιπόν οι συνταξιούχοι ότι θα χάσουν τη σύνταξή τους ως το μέτρο που θα την χάσουν γιατί η ελληνική οικονομία αντί να έχει 2,7% ανάπτυξη φέτος έχει 2,3% ύφεση, άρα λοιπόν ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Χάνεις σύνταξη”, πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: