Ξεκίνησε η κάθαρση; Δικάζονται ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα




Άρχισε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση και της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας.

Η νέα υπόθεση αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι κατηγορούμενοι είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Ανδρέα Ηλιάδη, τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ανδρέα Αρτέμη, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, και τα μη εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιο Γεωργιάδη, Κώστα Σεβέρη και Κώστα Χατζήπαπα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο όπως τους δοθεί χρόνος για να εξασφαλίσουν και να μελετήσουν το μαρτυρικό υλικό και ακολούθως να απαντήσουν στις κατηγορίες που προσάπτονται στους πελάτες τους.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα τους και όρισε την 15η Ιανουαρίου του 2016 και ώρα 9 το πρωί για συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης.

Για τη διασφάλιση της παρουσίας τους ενώπιον του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι έχουν υπογράψει εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση την οποία εκδικάζει το Κακουργιοδικείο, και στην οποία κατηγορούμενοι είναι, επίσης, οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρώην Μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας και Γιάνννης Πεχλιβανίδης, πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

Γιώργος Μιχαήλ, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: