Απομάκρυνση τζιχαντιστών και πολιτών από προάστια της Δαμασκού, κατόπιν συμφωνίας




Χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα αλλά και πολίτες θα απομακρυνθούν αύριο από τρία προάστια στα νότια της Δαμασκού, μετά την επίτευξη πρωτοφανούς συμφωνίας που τους εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευσή τους και τη μεταφορά τους στη Ράκα και τη Μάρεα.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που αφορά και μέλη του ΙΚ. Μέχρι σήμερα, οι προσωρινές εκεχειρίες που εφαρμόζονταν κατά καιρούς αφορούσαν μαχητές διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη συριακή αντιπολίτευση.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων των κατοίκων των τριών προαστίων. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι άθλιες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιορκίας τους από τον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αφορά τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ και τα γειτονικά προάστια Κάνταμ και Χάτζας αλ Άσουαντ. Το τελευταίο ήταν βάση του ΙΚ κοντά στην πρωτεύουσα.

“Βρέθηκε συμφωνία για την αποχώρηση 4.000 πολιτών και ενόπλων που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ Νόσρα (σ.σ. ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) που αρνούνται τη συμφιλίωση” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. Η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο, διευκρίνισε.

Ορισμένοι θα μεταφερθούν στη Ράκα, την “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και άλλοι στη Μάρεα, μια κοινότητα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Ένας άλλος αξιωματούχων των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε τη συμφωνία διευκρινίζοντας ότι αφορά 3.567 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.000 είναι μαχητές “στην πλειοψηφία τους του Ισλαμικού Κράτους, αλλά μερικοί και του Αλ Νούσρα”. Ήδη στο Κάνταμ έχουν φτάσει 18 λεωφορεία για τη μεταφορά τους.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Δαμασκό διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Δαμασκός, Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: