Ανησυχία της Ε. Ε. μετά τις κινήσεις της Πολωνίας για απόκτηση των ΜΜΕ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης της Πολωνίας για να εκφράσει την έντονη ανησυχία της σχετικά με μια τροπολογία στον νόμο για τον έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, εν μέσω των αντιδράσεων για τον πολιτικό δρόμο που παίρνει πλέον η Βαρσοβία.

Η τροποποίηση του νόμου για τα ΜΜΕ στην Πολωνία εκχωρεί στον υπουργό Οικονομικών την εξουσία να διορίζει τους επικεφαλής της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Πολωνίας και η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή της χώρας από το κυβερνών συντηρητικό και εθνικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

«Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης έχουν ζωτική σημασία για μια πλουραλιστική κοινωνία σε κάθε κράτος μέλος που σέβεται τις κοινές αξίες στις οποίες θεμελιώνεται η [Ευρωπαϊκή] Ένωση», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην επιστολή.

Η πολωνική κάτω Βουλή ενέκρινε την τροπολογία αυτή το απόγευμα (232 ψήφοι υπέρ, 152 κατά, 34 αποχές), όπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Για να τεθεί σε ισχύ, απαιτείται ακόμη να εγκριθεί από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο.

Η τροπολογία αυτή μεταξύ άλλων τερματίζει, με άμεση ισχύ, τις θητείες των σημερινών προέδρων των διοικητικών συμβουλίων όλων των φορέων των πολωνικών δημόσιων ΜΜΕ.

Επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας τονίζουν ότι αποτελεί μέρος των σχεδίων του PiS προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ.

Το ευρωσκεπτικιστικό PiS, που διαδέχθηκε την κεντρώα κυβέρνηση επιτυγχάνοντας σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, απορρίπτει τις επικρίσεις ότι οι πολιτικές που προωθεί υπονομεύουν τη δημοκρατία στην Πολωνία. Το κόμμα λέει ότι έχει καθαρή και ευρεία εντολή για την αναμόρφωση της χώρας για να αντανακλώνται οι καθολικές της αξίες και για να ανακτήσει η Βαρσοβία μέρος της εθνικής της ανεξαρτησίας που έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Πολωνίας να εξηγήσουν εάν και πώς το νέο νομικό πλαίσιο συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το PiS επιδίωκε εδώ και καιρό να προχωρήσει σε εκ βάθρων αλλαγές των κανόνων σχετικά με τα δημόσια ΜΜΕ, ώστε αυτά να προασπίζουν αυτά που το κυβερνών κόμμα θεωρεί εθνικά συμφέροντα. Το σχέδιο νόμου για αυτό δεν έχει ακόμη καταρτιστεί, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως σχεδιάζει να «αποπολιτικοποιήσει» τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να απολύσει όποιον δημοσιογράφο θεωρεί ότι έχει πολιτική στράτευση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για την αλλαγή των κανόνων που διέπουν τον καθορισμό της σύνθεσης και τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κάλεσε να αναβληθεί η θέσπισή τους.

Η Κομισιόν προγραμματίζει να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην επόμενη συνάντηση των Επιτροπών, την 13η Ιανουαρίου.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: