Ανοίγει η αγορά της Τουρκίας και κλείνει της Κύπρου;




Του Δρ Άρη Πετάση*

Αρχίζω με μια ερώτηση: η μάντρα, «η λύση (απροσδιόριστη) θα ανοίξει την μεγάλη αγορά της γειτονικής Τουρκίας των 75εκ κατοίκων» που επαναλαμβάνει το ΚΕΒΕ και ομάδα πολιτικών ξεπερνά ή όχι τα όρια του εξωφρενισμού;  Αποτελεί λογικό συμπέρασμα ή ημαρτημένο συλλογισμό;  Για προβληματισμό παραθέτω στοιχεία και υποβάλλω ερωτήσεις πιο κάτω.

Σήμερα η Κύπρος έχει  πρόσβαση στις αγορές 194ων χωρών από τις 195 του πλανήτη.  Ο συνολικός πληθυσμός των 194ων φθάνει στα 7.5 δισεκατομμύρια. Ερώτηση: θα αλλάξει άρδην η οικονομική τύχη της Κύπρου εφόσον αυξήσουμε τις συναλλαγές μας με ακόμα μια μέσου βεληνεκούς χώρα;  Θυμήθηκα πως όταν άνοιγε δειλά-δειλά η τεράστια Κινέζικη αγορά και ενώ ακόμα η Κύπρος διέθετε βιομηχανία ένδυσης Κύπριος βιομήχανος ενθουσιωδώς μου ανάφερε πως με το άνοιγμα της Κίνας σύντομα ένας στους χίλιους Κινέζους θα φορά κυπριακά πουκάμισα.  Τον ρώτησα κατά πόσο σκέφτηκε και το ενδεχόμενο ένας στους δύο Κύπριους να φορά πουκάμισα «made in China».

Ερώτηση:  Όσοι Κύπριοι διατηρούν σήμερα αντιπροσωπίες ξένων οίκων (φάρμακα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήδη κατανάλωσης, ακόμα και αντιπροσωπίες διεθνών λογιστικών γραφείων) προβλέπουν πως θα κερδίσουν και τις αντιπροσωπίες της Τουρκίας ή αγωνιούν μήπως χάσουν τις δικές τους αντιπροσωπίες στην Τουρκία των €800δις ΑΕΠ;

Ερώτηση: ποια από τις δύο χώρες θα έχει το πλεονέκτημα εξαγωγής φθηνών προϊόντων στην άλλη και ποίας η βιομηχανία θα επηρεαστεί αρνητικά; Ο κατώτατος μισθός είναι ενδεικτικός του κόστους παραγωγής κάθε χώρας.  Κατά το 2015 ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας βρισκόταν στα €424/μήνα ενώ της Κύπρου ήταν υπερδιπλάσιος αυτού της Τουρκίας στα €924/μήνα (πηγή: Trading Economics).  Ο μέσος μισθός της Τουρκίας είναι μόνο €504/μήνα ενώ της Κύπρου είναι 3.5 φορές ψηλότερος στα €1,800/μήνα (πηγή: Trading Economics).  Εισηγούμαι σε όσους επιχειρηματίες αντέχουν στα σοκ των στοιχείων να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://exportersturkey.turkish-manufacturers.com όπου θα δουν την δύναμη των Τούρκων εξαγωγέων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν την Κύπρο.

Ερώτηση: σε ποία από τις δύο χώρες θα εισβάλουν εργατικά χέρια λόγω ψηλών μισθών και ποία από τις δύο θα αντιμετωπίσει μεταναστευτικό ρεύμα και πίεση προς τα κάτω μισθών και βιοτικού επιπέδου; Χωρίς να αναφερθώ στον θανάσιμο δημογραφικό κίνδυνο από την έλευση στην Κύπρο δεκάδων χιλιάδων Τούρκων εργατών και ανειδίκευτων.  Ενδεικτικά, στην Ρωσία εργάζονται σήμερα 90,000 Τούρκοι. Οι άνεργοι στην Τουρκία φθάνουν τα 3.000.000 (κυρίως αγροτικά χέρια και ανειδίκευτοι).

Ερώτηση: Με το άνοιγμα της Τούρκικης αγοράς θα κινδυνεύσει με αφανισμό η γεωργία, κτηνοτροφία και  γαλακτοκομία της Τουρκίας ή της Κύπρου; Η Τουρκία

είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου στην γεωργική παραγωγή και στα φαγώσιμα. Διαθέτει την μεγαλύτερη βιομηχανία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και εξάγει πέραν των €40δις σε αγροδιατροφικά προϊόντα.

Ερώτηση: Ποίας χώρας οι εταιρείες θα αναλάβουν ενδεχόμενα  κατασκευαστικά και οικοδομικά έργα της Διζωνικής Δικοινοτικής Κύπρου;  Μονάχα στην Ρωσία, λειτουργούν πέραν από 100 Τούρκικες εταιρείες στις κατασκευές και οικοδομές με 800 μεγάλα έργα συμπληρωμένα μέσα στα τελευταία 25 χρόνια (πηγή: Ρωσικής κυβέρνησης).

Και τώρα στα χειρότερα: α.) Η Κύπρος δεν είναι ανταγωνιστική και γι’ αυτό βρίσκεται 14 ολόκληρες θέσεις πίσω από την Τουρκία στους δείκτες του Νταβός (πηγή: GCI) και β.) με την μεταφορά στην Κύπρο νερού ιδιοκτησίας του Τουρκικού κράτους, τις επενδύσεις Τούρκων στα κατεχόμενα και την περιθωριοποίηση των  Τ/Κ επιχειρηματιών η Τουρκία προειδοποιεί την Κύπρο πως σε περίπτωση Διζωνικής Δικοινοτικής λύσης αυτή θα κάνει το οικονομικό (και στρατιωτικό βέβαια) κουμάντο και κανένας άλλος και πως είναι αυτή που θα κρίνει τελειωτικά τη μοίρα μας.  Και μια τελευταία ερώτηση: η μάντρα περί μεγάλης και ελπιδοφόρας Τούρκικης αγοράς τελικά ξεπερνά ή όχι τα όρια του εξωφρενισμού; αποτελεί λογικό συμπέρασμα ή ημαρτημένο συλλογισμό;

*Μέλος Συμβουλίου, Διεθνούς Ταμείου, Κρατικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας Μόσχας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: