Ανάδειξη της βυζαντινής Αναστασιούπολης




Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του υπουργείου Πολιτισμού με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου “Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Αναστασιούπολης ΠΕ Ροδόπης”, ενέκρινε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αναστασιούπολης, με στοχευμένη παρέμβαση που θα εξασφαλίσει την επιβίωση του αστικού κέντρου, τη διατήρηση του οικολογικού χαρακτήρα της περιοχής και την ανάλογη ανάδειξη και προβολή των χώρων της.

Στα νότια της επαρχιακής οδού Ξάνθης- Ιάσμου- Κομοτηνής, μετά τη διασταύρωση με το χωριό Αμαξάδες, σώζονται τα επιβλητικά ερείπια μιας οχυρωμένης πόλης, γνωστής στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια ως “Αναστασιούπολις” και κατόπιν “Περιθεώριον”. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της εύφορης περιοχής, όπου κατά την ομηρική εποχή έβοσκαν τα άλογα του Διομήδη. Στα ρωμαϊκά οδοιπορικά της ύστερης αρχαιότητας αναφέρεται σταθμός της Εγνατίας οδού με το όνομα Stabulo Diomedis, ο οποίος τοποθετείται στη θέση αυτή. Τον 6ο αιώνα η πόλη περιγράφεται από τον ιστορικό Προκόπιο και καλείται “Αναστασιούπολις”, όνομα που σύμφωνα με τον Καντακουζηνό οφείλεται στον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ (491-518 μ.Χ.), ο οποίος την οχύρωσε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον Προκόπιο, ο Ιουστινιανός Α’ κατασκεύασε παράλιο τείχος, καθώς και μακρό τείχος μήκους 4 χλμ., το οποίο ξεκινούσε από τη βορειοδυτική γωνία του περιβόλου και έφθανε στους πρόποδες της Ροδόπης, ελέγχοντας έτσι την κίνηση πάνω στην Εγνατία οδό. Ταυτόχρονα λειτουργούσε ως υδραγωγείο μεταφέροντας νερό στην πόλη.

Οι δράσεις, που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν στην αντικατάσταση της περίφραξης, στην αποψίλωση και απομάκρυνση της βλάστησης εντός του χώρου, στην ανάπτυξη εποπτικού υλικού, στην εκπόνηση μελέτης συντήρησης, σε δειγματοληψίες κονιαμάτων δόμησης, στην πρόσληψη ενός αρχαιολόγου για την επίβλεψη των εργασιών πεδίου, και στις προκαταρκτικές έρευνες πεδίου. Η διάρκεια της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου ορίστηκε σε 12 μήνες, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης του έργου με το ποσό των 40.000 και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, για λογαριασμό του Υπουργείου, να αναλαμβάνει την υλοποίησή του.

Ως όργανο παρακολούθησης των εργασιών ορίστηκε μία τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από την κ. Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με αναπληρώτρια την κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, την κ. Μαρίνα Τασακλάκη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ροδόπης, με αναπληρωτή τον κ. Ματθαίο Κουτσουμανή, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ροδόπης, και έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας με τον αναπληρωτή του.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κομοτηνή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: