“Aλληλεγγύη είναι να δεις το πρόσωπο του άλλου”




«Υπάρχει έξοδος. Ένας άγνωστος που σου χτυπά την πόρτα», λέει σ’ ένα του ποίημα ο Γιάνος Πιλίνσκι (1921-1981). Και ορμώμενοι από το δίστιχο του Ούγγρου ποιητή.

Ο ηθοποιός Ηλίας Κουνέλας μαζί με τον, πρώην μαθητή του στο Ωδείο Αθηνών και συνάδελφό του πλέον, Παναγιώτη Καμμένο ξεκινούν, αναζητώντας την έξοδο, να χτυπούν αυτές τις μέρες τις πόρτες όσων θέλουν να μοιραστούν μαζί τους το δικό τους αφήγημα: την παράστασή τους “8η Ημέρα”, που βασίζεται και εμπνέεται, όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το ομώνυμο διήγημα του Ρουμάνου συγγραφέα Βίργκιλ Γκεοργκίου. Μια παράσταση, που χωρίς να είναι ένα ακόμα θα φιλοξενείται αποκλειστικά σε σπίτια καθώς «υπάρχει ανάγκη να παρουσιαστεί στον προσωπικό χώρο του καθενός», με την προϋπόθεση ο εκάστοτε οικοδεσπότης, πέρα από τους φίλους του, να δέχεται και άγνωστους θεατές.

Σε ένα κείμενο-φόρο τιμής στον άγνωστο και ανώνυμο νεκρό, ο Γκεοργκίου περιγράφει την ιστορία του πατέρα του. «Ενός φτωχού ιερέα σε κάποιο ορεινό χωριό της Ρουμανίας, ο οποίος, αψηφώντας τις συνέπειες, αποφασίζει, εν καιρώ πολέμου, να ενταφιάσει με όλες τις τιμές της Ορθόδοξης Εκκλησίας έναν ανώνυμο νεκρό που έχει βρεθεί εγκαταλελειμμένος στο χωριό τους», εξηγούν οι δύο καλλιτέχνες. «Όταν μετά από λίγο καιρό αποκαλύπτεται ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν Εβραίος, ο ιερέας κατηγορείται για βεβήλωση του νεκροταφείου». Η Αντιγόνη στα ρουμανικά βουνά θα σχολιάζαμε…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: