Ξυλοκοπήθηκε στα Εξάρχεια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου




Επίθεση, από περίπου δέκα άτομα, που φορούσαν κράνη, δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου έτρωγε σε μπιστρό-μπαρ επί της οδού Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, περιοχή στο κέντρο της Αθήνας που θεωρείται προπύργιο και πεδίο δράσης των αναρχικών.

Κάποια στιγμή μπήκαν στο μαγαζί περίπου τα δέκα άτομα, που αυτόπτες μάρτυρες θαμώνες περιέγραψαν ως «γνωστούς αντιεξουσιαστές».

Τον πλησίασαν και τον ρώτησαν: «Είσαι ο Βασίλης Οικονόμου; Που ήσουν βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στη ΝΔ τώρα;» και ξεκίνησαν να τον ξυλοκοπούν.

Ο βουλευτής δέχθηκε γροθιές και κλωτσιές.

Διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ερυθρό Σταυρό, απ’ όπου ο ίδιος, μιλώντας με συντάκτη εφημερίδας επιβεβαίωσε ότι οι δράστες τον κτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές σε όλο του το σώμα. Επίσης, είπε ότι τον προειδοποίησαν ότι «εάν ξαναπατήσεις εδώ, στα Εξάρχεια, θα σε σκοτώσουμε».

Με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τα μεσάνυχτα, ο εκ των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μειμαράκης έγραψε ότι «η επίθεση στον Βασίλη Οικονόμου δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι φασιστικές νοοτροπίες που καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια».

Είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό που βουλευτής, και μάλιστα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δέχεται βίαιη επίθεση, δημόσια. Ο προηγούμενος ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, που ξυλοκοπήθηκε στη Πλατεία Συντάγματος.

Το μπιστρό στο οποίο ξυλοκοπήθηκε ο κ. Οικονόμου βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το εστιατόριο στο οποίο είχε προπηλακιστεί, πάλι από «αγανακτισμένους των Εξαρχείων», όπως είχαν χαρακτηριστεί, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε βγει με τη γυναίκα του για φαγητό.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης ο κύριος Οικονόμου δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η αστυνομία θα προβεί σε συλλήψεις. «Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική ευθύνη» για την επίθεση, είπε και συνέχισε: «Εγώ νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτή τη χώρα σε κανένα εκατοστό ειδικό καθεστώς. Δεν μπορεί να πηγαίνεις να σε τσακίζουν και να μην συμβαίνει κάτι. Θα πρέπει να υπάρχει ευθύνη αντικειμενική όπως λέμε εμείς στη Νομική σε αυτή τη χώρα κάπου. Δεν το λέω για αυτή την κυβέρνηση αλλά για κάθε κυβέρνηση, έχει ευθύνη ναι. Πρέπει ο πολίτης σε κάθε περιοχή είτε λέγεται Κολωνάκι, είτε λέγεται Εξάρχεια, είτε λέγεται Παγκράτι, είτε όπως θέλετε να νιώθει ασφαλής»..

Με τον βουλευτή επικοινώνησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στον κ. Οικονόμου, ενώ καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε: «Οι εχθροί της δημοκρατίας δεν μας πτοούν. Και θα λογοδοτήσουν».

«Κάθε μέρα και ένα επεισόδιο βίας στην Αθήνα. Μόνο ντροπή. Τα άβατα επιστρέφουν, οι πολίτες τρομοκρατούνται, η κυβέρνηση αδιαφορεί», δήλωσε μέσω twitter η Ολγα Κεφαλογιάννη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, που χθες το βράδι είχε μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό μετά από επίθεση αγνώστων σε εστιατόριο στα Εξάρχεια, εξήλθε από το νοσοκομείο αργά το βράδυ της Τρίτης.

Περιγράφοντας το περιστατικό σε δημοσιογράφους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είχε κάτσει μόλις δέκα λεπτά όταν “ήρθαν δέκα «κύριοι» με τις κουκούλες και τα κράνη τους μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να με βαράνε” και ότι “στο τέλος είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια θα με εκτελέσουν”.

Το επεισόδιο έλαβε μέρος κοντά στο γραφείο του βουλευτή, ο οποίος καταδίκασε το συμβάν λέγοντας, “Εδώ πέρα μιλάμε για καταστάσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν άπαντες, από την κυβέρνηση, από όλα, ότι δεν επιτρέπονται αυτές οι συμπεριφορές. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να έχουμε άβατα στην πόλη, στην Αθήνα, όπου κάποιοι με κουκούλες ως καταδρομείς αθλιότητας χτυπάνε όχι τον βουλευτή, αλλά τον κάθε άνθρωπο”.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο σοβαρότερος τραυματισμός ήταν στο κεφάλι του, που “έχουν χτυπήσει πολύ. Όλα τα άλλα είναι θλαστικά”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΕ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου έσπευσε το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης για να του συμπαρασταθεί και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του μετά τον ξυλοδαρμό του σε εστιατόριο των Εξαρχείων από κουκουλοφόρους.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως η ΝΔ καταδικάζει απερίφραστα την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια, και κάλεσε την αστυνομία να δράσει άμεσα έτσι ώστε να συλληφθούν οι δράστες και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν χωρούν στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όσοι προσπαθούν με οποιοδήποτε ενέργειες να πλήξουν τόσο το δημοκρατικό μας πολίτευμα όσο και την κοινωνική μας συνοχή, να γνωρίζουν ότι θα πέσουν στο κενό. Καλώ την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε περιθωρθακα στοιχεία αντιεξουσιαστιών να τεθούν επιτέλους στο περιθώριο που μερίδα στελεχών της τους προστατεύουν. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πολιτικές διαφορές λύνονται με διάλογο, και όχι με βία», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο «άβατο» των Εξαρχείων, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του κ. Οικονόμου ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως πραγματοποιούνται εξετάσεις και πως βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο Βασίλης Οικονόμου στα Εξάρχεια, έκανε την εξής δήλωση:

«Η άνανδρη επίθεση εναντίον του Β. Οικονόμου, δείχνει ότι η Αθήνα έχει γίνει πάλι ξέφραγο αμπέλι. Οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε πολίτη. Επιτέλους σε μια δημοκρατική πολιτεία, «άβατα» δεν υπάρχουν!».

Δ.Κοτταρίδης, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε εξετάσεις υποβάλλεται αυτή την ώρα στον Ερυθρό Σταυρό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση νωρίτερα, από περίπου δέκα άτομα, που φορούσαν κράνη, ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια.

Οι άγνωστοι μπήκαν ξαφνικά στο εστιατόριο και τον ρώτησαν εάν είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. Μόλις εκείνος τους απάντησε «εγώ είμαι», του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν, με γροθιές και κλωτσιές, ενώ του φώναζαν «να μην ξαναπατήσεις εδώ». Αμέσως μετά ο βουλευτής της Ν.Δ, διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Το χρονικό των επιθέσεων κατά πολιτικών

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο υποψήφιος τότε, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου δέχθηκε επίθεση από ομάδα νεαρών με νερά και καφέδες, στο Μαρούσι, την ώρα που μιλούσε με πολίτες σε καφετέρια της πλατείας.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Χατζηδάκης δέχθηκε άγρια επίθεση από διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρώην υπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, για τις πρώτες βοήθειες, καθώς είχε δεχθεί μπουνιές  στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Τον Απρίλιο του 2012 ο Αδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου, δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτια  σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιιλαδέλφειας.

Επεισοδιακή αποδείχθηκε η  νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2013 για τον  Θεόδωρο Πάγκαλο, όταν βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ταβέρνα της Λαυρεωτικής από κατοίκους της Κερατέας, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον του και της προσωπικής του φρουράς, με γιαούρτια.

Επίθεση από αγνώστους στην οδό Κοραή είχε δεχθεί  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την ολοκλήρωση πορείας στο κέντρο της Αθήνας, τον Μάιο του 2010.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπεσε θύμα επίθεσης τον Απρίλιο του 2015, διότι έσπασε το άβατο των Εξαρχείων και πήγε εκεί για φαγητό με τη σύζυγό του. Σε αυτή  την περίπτωση η βία ήταν λεκτική και όχι σωματική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: