Αυτά τα απλά που έπρεπε να γνωρίζει η Ολγα για τη σχέση Ελλάδας και ΔΝΤ




Μερικές παρατηρήσεις για τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα: (ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΩ: http://mignatiou.com/2015/12/allazi-grammi-i-kivernisi-gia-to-dnt/)

Πρώτον, το Ταμείο δεν πήγε στην Ελλάδα μόνο του. Το καλέσαμε και ήρθε. Η πιο πρόσφατη πρόσκληση που του απευθύναμε μάλιστα, ήταν στις 23 Ιουλίου του 2015. Αρα για την παρουσία του ΔΝΤ ευθύνονται οι διεφθαρμένοι πολιτικοί.

Δεύτερον, πράγματι η Ευρώπη θα έπρεπε να διαθέτει αποτελεσματικότερους μηχανισμούς αυτοδιαχείρισης των προβλημάτων της. Η δημιουργία του ESM έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Όμως στην συνθήκη θέσπισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού τονίζεται σχεδόν σε κάθε παράγραφο, ότι το ΔΝΤ θα έχει καίριο και ενεργό ρόλο σε κάθε πρόγραμμα, οποιασδήποτε χώρας. Ρόλο τεχνικό και χρηματοδοτικό. Θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό η κ. Γεροβασίλη όταν λέει ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση από την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη». Μα οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να διασφαλίσουν την παρουσία του στα ευρωπαϊκά οικονομικά πεπραγμένα. Δεν είναι το Ταμείο που επέβαλε την παρουσία του στην Ευρώπη.

Τρίτον, το ΔΝΤ αυτή την στιγμή και έως ότου ληφθούν από το Δ.Σ. οι τελικές αποφάσεις- κάποια στιγμή το 2016, και με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο εμπλοκής τους- ΔΕΝ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο συμβουλευτικά. Το πρόγραμμα, που έληγε τον Μάρτιο του 2016 δεν υφίσταται πια. Έχει διακοπεί. Και αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν έχουν καταλάβει καλά στην κυβέρνηση.

Αρα… Το Ταμείο εκλήθη στην Ελλάδα από τους Ελληνες πολιτικούς -πρώτος έβαλε υπογραφή ο Εξοχώτατος Γεώργιος Α. Παπανδρέου ή ΓΑΠ- και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι το έκαναν …σημαία τους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για να εκδιωχθεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα, μπορεί να μην αρκεί πια μία επιστολή του Πρωθυπουργού προς την κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Ο τρόπος δημιουργίας του ESM, και η ελληνική υπογραφή στο πρόγραμμα, θεωρώ ότι βάζουν και απαγορευτικό. Μόνη μας ελπίδα να φύγει μόνο του το ΔΝΤ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: