Βιβλίο για τις δικαστικές εξελίξεις της Τράπεζας της Ανατολής




Του Ελευθέριου Ρήνου

Την 21η Οκτωβρίου 2015 εκδικάστηκαν εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα επίδειξης εγγράφων κατά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με νύχια και με δόντια προσπαθεί να αποφύγει την κοινοποίηση σημαντικών στοιχείων που έχει στην κατοχή της.

Η κατάθεση της νέας αυτής αίτησης, από δεκάδες κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, περιλαμβάνει την πρόβλεψη σημαντικών ποινών για τη μη συμμόρφωση, η οποία θεωρήθηκε επιβεβλημένη, λόγω της τακτικής της τράπεζας που φτάνει στο ακραίο σημείο να προτιμάει τα εντάλματα σύλληψης κατά των εκπροσώπων της, από την απλή επίδειξη εγγράφων.

Από την πλευρά των αιτούντων μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής παραστάθηκαν οι δικηγόροι κύριοι Ιωάννης Καραμιχάλης, Ιωάννης Βαλαβάνης και Ευάγγελος Δαούτης, ενώ την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας εκπροσώπησαν ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης, η κα. Βασιλεία Παπαδοπούλου και ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκανδρέας. Υπέρ των μετόχων έκαναν πρόσθετη παρέμβαση δεκάδες κάτοχοι μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής εκπροσωπούμενοι και από άλλους δικηγόρους. Η απόφαση εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς το θέμα της Τράπεζας της Ανατολής έχει κακοποιηθεί από το γνωστό απένταρο, κατά φαντασία «τρισεκατομμυριούχο» από την Πάτρα, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι «δημιουργεί» νέες παλαβομάρες για το θέμα, ουσιαστικά παίζοντας το παιχνίδι της απαξίωσης που βολεύει την Εθνική Τράπεζα. Ανάμεσα στους δεκάδες μετόχους που συμμετείχαν στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της τράπεζας δεν ήταν ο Αρτέμιος Σώρρας, ο οποίος, εκτός από τις ορκωμοσίες με νερό στο «Ζευς», δεν συμμετέχει στις δικαστικές κινήσεις για την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής.

Στην ουσία της όμως η υπόθεση αυτή έχει πληθώρα από ατράνταχτα στοιχεία, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρχει αντίλογος από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, παρά μόνο η επιτηδευμένη άγνοια και η διαφορετική αντίληψη, χαρακτηριστικά που επικαλείται συχνά. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους κατόχους μετοχών είναι ο όγκος των στοιχείων και εγγράφων, τα οποία πρέπει να σταχυολογηθούν κάθε φορά και να επιλεγούν τα πιο σημαντικά.

Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν στα πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα ήταν ογδόντα τρία (83), δηλαδή περίπου τετρακόσιες (400) σελίδες. Η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των αιτούντων ήταν ογδόντα έξι σελίδες και το σημείωμα/προσθήκη εκατόν τριάντα πέντε σελίδες νομικών ισχυρισμών και απαντήσεων στις πάγιες θέσεις της Εθνικής Τράπεζας. Η πλευρά της τράπεζας κατέθεσε σημείωμα σαράντα μίας (41) σελίδων και δεκαέξι σχετικά (16) αποδεικτικά έγγραφα.

Όλο το παραπάνω υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο, μαζί με την πρόσθετη παρέμβαση των λοιπών μετόχων και φυσικά τη δικαστική απόφαση όταν αυτή εκδοθεί, θα δημοσιευτεί σε ένα εκτενές εκδοτικό αφιέρωμα, μαζί με σημειώσεις και επεξηγήσεις των στοιχείων και των θέσεων των δύο πλευρών.

Ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015 η κύρια αίτηση ασφαλιστικών έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω ιστοσελίδας, με μεγάλη συμμετοχή από απλούς πολίτες, νομικούς, συλλόγους και σχολές, που με τις ιδέες και τις απόψεις τους συντέλεσαν στη βελτίωση του δικογράφου του Σημειώματος των κατόχων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, στην πρώτη προσπάθεια νομικού πληθοπορισμού (crowd sourcing) στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, η βοήθεια της κοινότητας των επισκεπτών του διαδικτύου χρησιμοποιήθηκε και στην ανίχνευση στοιχείων, με τον έλεγχο καταλόγου εγγράφων που χρησιμοποιήθηκε νομικά κατά το παρελθόν από την Εθνική Τράπεζα, και με τον εξονυχιστικό έλεγχο της κοινότητας αποδείχθηκε απλά ως μία ακόμη παρελκυστική τακτική, αφού ο κατάλογος δεν περιείχε ούτε ένα από τα έγγραφα που ζητούσαν οι μέτοχοι.

Είναι σίγουρο ότι το διαδίκτυο, με τις όποιες παθογένειες του, μπορεί να αποτελέσει αρωγό μαζικών προσπαθειών κατά εταιρειών με τεράστιο μέγεθος, που σε προηγούμενα χρόνια ήταν στο απυρόβλητο λόγω της αλληλοεξάρτησης με τον κρατικό μηχανισμό και η νομική κίνηση εναντίον τους εθεωρείτο χειρότερη από αμαρτία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως η εκδοτική αυτή προσπάθεια, εκτός από τη δημοσιοποίηση της πραγματικής υπόθεσης της Τράπεζας της Ανατολής, μέσα από τα διαρκή ερωτήματα, τις ατελείωτες ώρες έρευνας και τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, που συνήθως δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας, θα συμβάλει στην ιστορική αποτύπωση των προσπαθειών μας, αλλά και της δικαστικής διερεύνησης αυτής της υπόθεσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: