Τζον Καζαμπλάνκας: Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες




Το ’80 έδυε, το ’90 ανέτειλε. Και τότε γεννήθηκαν τα σούπερ μοντέλα. Ονόματα όπως αυτά της Σίντι Κρόφορντ, της Στέφανι Σέιμουρ, της Λίντα Εβαντζελίστα και της Ναόμι Κάμπελ έγιναν γνωστά σε όλο τον πλανήτη, που υποκλίθηκε στην ομορφιά και στην αίγλη τους.

Ο jet-set τρόπος ζωής τους συνάρπασε τους κοινούς θνητούς και εκείνες ταξίδευαν στα χείλη όλου του κόσμου μόνο με τα μικρά τους ονόματα.

Τα μοντέλα- ζωντανοί θρύλοι οφείλουν την εκτίναξη τους στην στρατόσφαιρα της δημοσιότητας σε έναν άνθρωπο. Στον εφευρέτη των σούπερ μοντέλων. Στον Τζον Καζαμπλάνκας, τον ιδρυτή του πρακτορείου Elite Model Management.

Ο Καζαμπλάνκας, διαβόητος playboy και σκληρός επιχειρηματίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ίδρυσε το πρακτορείο Elite το 1971.

Λίγο πριν τον θάνατο του το 2013, προσκάλεσε τον φίλο του και σκηνοθέτη Χιούμπερτ Βορονιέκι στη Νέα Υόρκη για να αφηγηθεί την ιστορία του, με σκηνικό την πλέον φωταγωγημένη εποχή της μόδας.

Αυτή ήταν η πρώτη ύλη για την ταινία με τίτλο «Casablancas The Man Who Loved Women», παραγωγή της Realitism Films, σε σκηνοθεσία Βορονιέκι.

Συνδυάζει μαγνητοσκοπημένο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Καζαμπλάνκας με τις αφηγήσεις του ίδιου, όπως συνήθιζε να κάνει στο μαγνητοφωνάκι του, λίγο πριν το θάνατο του. Το μοντάζ έχει ολοκληρωθεί και για λόγους καλύτερης διανομής αλλά για τη διευκόλυνση του post-production, ο Βορονιέκι έφτιαξε ένα kickstarter.

Ο Καζαμπλάνκας δεν πρόλαβε να δει την ταινία. Αλλά πίστευε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «μια διασκεδαστική βόλτα στο παρελθόν διατρέχοντας τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 και όλα τα συναρπαστικά γεγονότα».

Η ταινία casablancas.film μοιάζει με νοσταλγική ματιά σε μια εποχή για τη μόδα, που πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ ξανά.

Δεσποινα Κουτσομητροπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: